Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat: „Vom propune introducerea votului…

Deputat: „Vom propune introducerea votului electronic în statele cu câte 1 milion de cetățeni români: R. Moldova, Italia și Spania”

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a participat, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la dezbaterea cu tema „Diaspora românească în Uniunea Europeană”, organizată de Asociația România-Belgia în parteneriat cu Consiliul Românilor de Pretutindeni.

„În prezent trebuie să vorbim despre 10 milioane de români din afara granițelor țării, dar nu despre 12 milioane… Când ne referim la românii noștri din afara granițelor țării primează interesele acestor români și interesele României ca stat național, parlamentarii fiind obligați să acționeze solidar și consensual, trecând peste orice diferență de partid. Recent am votat solidar Legea privind protecția românilor din străinătate. Este o dovadă că atitudinea statului român față de cetățenii săi din diaspora răspunde așteptărilor acestora. Sperăm de asemenea să treacă în Parlament și proiectul de lege privind contribuțiile retroactive la fondul de pensii, subiect care știu că vă interesează pe mulți dintre dumneavoastră. Să nu credeți însă că totul e roz. În cazul Legii privind centrele comunitare românești din străinătate am cerut ca membrii conducerii acestor centre să fie selectați din rândul diasporei, pentru a evita o dublare a funcțiilor ambasadelor și consulatelor noastre, care au angajați veniți din țară. M-am bucurat să constat aici, la Bruxelles, ca și la Paris, Roma sau Madrid, că agreați această idee a angajării în conducerea centrelor comunitare românești de peste hotare a reprezentaților comunităților noastre locale”, a menționat deputatul Constantin Codreanu.

De asemenea, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a ținut să se refere la un șir de probleme și aspecte care își așteaptă rezolvarea corectă, în interesul românilor: „Printre obiectivele noastre urmărite neabătut sunt introducerea votului electronic și, dat fiind numărul impresionant de români transfrontalieri, aplicarea normelor de reprezentare parlamentară și pentru diaspora. În acest sens, vom propune introducerea votului electronic și înființarea de circumscripții electorale distincte în statele cu câte 1 milion de cetățeni români: Republica Moldova, Italia și Spania, dar și în alte state, în care numărul de cetățeni români depășește de 2 sau mai multe ori norma internă de reprezentare parlamentară. Suntem o democrație reprezentativă, de aceea nu este normal ca cel mai mic județ din țară, Covasna, să aibă mai mulți parlamentari decât întreaga diasporă română. Vocea milioanelor de români de peste hotare trebuie să răsune la tribuna Parlamentului de la București”.