Deputat PLDM despre reforma Guvernului, intențiile lui Plahotniuc și acțiunile lui Dodon

Într-un interviu acordat ZdG, deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a vorbit despre reforma Guvernului, intențiile lui Vlad Plahotniuc și metodele prin care acesta ar încerca să păstreze puterea pe care o are el și partidul său, precum și despre perspectiva parcursului european al R. Moldova după ce Igor Dodon a fost ales președinte. 

“Nu ştiu ce vrea să facă (Vlad Plahontiuc, n.r.), dar în mod evident vrea să păstreze puterea pe care o are el şi anturajul său, partidul său. Eu nu exclud că el vrea să facă unele lucruri bune, ca să-l iubească poporul, să fie aclamat de popor, însă cred că metodele pe care le alege ca să facă acest bine poporului sunt greşite. Părerea mea e că şi el se gândeşte foarte des: de ce încerc eu să fac şi una, şi alta, iar oamenii nu mă iubesc? De aceea că metodele sunt greşite. Nu poţi, prin aceleaşi metode şi cu aceiaşi oameni, să faci lucruri total diferite. Pot să vă dau un exemplu. Acum se discută foarte mult despre reforma Guvernului. Intenţia e bună. Putem să-i criticăm pentru intenţie? Nu putem. Să reducă numărul ministerelor. Şi asta e bine. Dar, nu e crucial. Eu, când aud că se reduce numărul ministerelor, se creează o nouă filosofie a Guvernului, aştept ca într-adevăr aceasta să se creeze şi să fie creată şi o nouă modalitate de funcţionare a acestui Guvern. Recent, Guvernul a anunţat că, la noile agenţii de servicii publice care se constituie, se anunţă concurs. M-am uitat cine sunt aplicanţii sau finaliştii aplicanţi, erau patru sau cinci nume, toate acestea fiind ale unor funcţionari din alte instituţii care au existat până acum. Apare întrebarea: se putea aduce la o astfel de agenţie fundamentală un absolvent de-al nostru, de la o instituţie serioasă, o persoană care a lucrat la o instituţie internaţională sau de peste hotare, care vine cu o nouă viziune, care chiar ştie să facă un re-design total al serviciilor publice? Se putea. Chiar de emis o hotărâre de guvern se putea. Şi de a-l plăti altfel. Bani se găsesc. Eu sunt gata să votez în Parlament un salariu european pentru o astfel de persoană, care să vină cu viziuni noi. Dar nu s-a făcut aşa ceva. Deci, tot oamenii care au ocupat anterior alte funcţii vor veni şi în aceste funcţii – se schimbă un pic ambalajul şi locurile, dar esenţa rămâne aceeaşi. Fiindcă îşi spun că, uite, aceştia sunt de-ai noştri, hai să-i punem aici. Aşa se întâmplă în partide. E una să vrei să faci bine şi alta chiar să faci”, a spus Pistrinciuc.

Totodată, întrebat despre perspectiva parcursului european al R. Moldova, după ce Igor Dodon a devenit președinte, Pistrinciuc a spus că Dodon, ca fost membru al Guvenrului știe foarte bine care sunt capacitățile de dezvoltare a R.Moldova și că acesta are nevoie de suport din afară.

“Cred că acest curs (european, n.r.) va continua şi nu cred în puterea excesiv de populară a preşedintelui Dodon. Eu cred că dumnealui nu ar fi câştigat niciodată alegerile în R. Moldova dacă nu erau implicaţiile PD, care a încurcat candidatului unit al forţelor pro-europene să câştige alegerile. Cred că dumnealui îşi supraapreciază popularitatea. Foarte multe declaraţii şi acţiuni pe care le face sunt periculoase. Până la urmă, însă, face şi un lucru bun pentru integrarea europeană, fiindcă prin toate aceste declaraţii şi acţiuni nesăbuite şi periculoase îi face pe oameni să înţeleagă că integrarea europeană este un lucru mai bun pentru ei şi astfel o să contribuie nespus de mult la unificarea tuturor oamenilor care vor să trăiască într-o ţară europeană. Fiindcă absolut tot ceea declară dumnealui – că o să anulăm acordul de asociere, sau una, sau alta, nu are sorţi de izbândă şi o să ducă Moldova într-un colaps economic. Tot mai des spun: Moldova nu are altă alternativă nici din punct de vedere geografic, nici din punct de vedere economic sau politic. Nimeni nu spune că Moldova trebuie să trăiască rău cu Federaţia Rusă, nimeni nu spune că Moldova trebuie să aprindă focul presiunilor conflictelor interetnice, noi trebuie să ne gândim bine care este strategia în sensul ăsta. Însă, ceea ce spune dumnealui, cred că şi singur ştie că ţine de domeniul fantasticului. A fost membru al Guvernului şi ştie foarte bine care sunt capacităţile de dezvoltare ale R. Moldova – ele sunt limitate sau inexistente. Moldova are nevoie de suport din afară”, a menționat deputatul PLDM.

 

 

Citiți aici interviul integral:

 Vadim Pistrinciuc: „Noi nu am mai avut o guvernare care să fi deţinut toată puterea în stat şi să fie atât de blamată public” 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Arcadie

  Daca si PLDMistii au inceput sa recunoasca ca Plahotniuc vrea sa faca bine asta deja mult inseamna )))) Ceea ca mai critica unele momente asta tot e de asteptat, totusi actuala guvernare le-a inchis seful. Deci Moldova totusi merge intr-o directie corecta.

 2. Maiorul_Kvetnây

  Apel către ofițerii moldoveni!

  Fraților! În aceste timpuri grele matrapazlâcarul Vladimir Plohotniuc
  se pregătește să ne scuipe în față, numindu-l pe potlogarul Victor Gaiciuc
  în funcția de ministrul al apărării. Ultima dată Victor Gaiciuc s-a “distins”
  în timpul ultimelor alegeri prezidențiale, când a organizat un grup
  diversionist bolșevic, care răspândea minciuni despre Doamna Maia Sandu.
  Facem apel la toți ofițerii moldoveni în slujbă sau în rezervă, care au
  onoare și bună credință să nu permitem uneltirile matrapazlâcarului
  Vladimir Plohotniuc! Faptul că se întârzie atât de mult numirea ministrului
  apărării dovedește, că acest poponar nenorocit este pregătit să fie pus ministru
  al apărării. Respectăm întrutotul drepturile minoritarilor, dar totuși într-o
  țară ortodoxă nu putem permite unui poponar minciunos și diversionist, care a
  răspândit minciuni despre o Doamnă să fie ministrul apărării.

 3. Locotenent Major

  Moacă de Barby a lui Victor Gaiciuc trezea mai de demult anumite suspiciuni.
  Tinerii ostași chemați în apărarea Patriei trebue ca ei însuși să fie apărați de moace
  voluptoase de Barby ca Gaiciuc și de alții de aceiași speță!

 4. Starșina

  Vai de capul nostru. Tramp a dat pricaz, ca poponarilor să le fie intezisă calea în
  cazărmi, iar la noi un poponar cu moacă de Barby este pe cale să devină ministrul
  apărării! Poate că și Plahoiul vostru este transgender?

 5. Readovoi Maldavan

  Dar dacă, acesta cu fundul, cum îi ziceți voi, va fi numit ministru al apărări,
  atunci “cesti” se va da cu fundul sau la fund?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *