Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Democrații vor să voteze împreună…

Democrații vor să voteze împreună cu Blocul ACUM un proiect pentru numirea unui procuror european

Partidul Democrat schimbă macazul și declară că este gata să susțină inițiativa anunțată anterior de mai mulți membri ai Blocului ACUM, cu privire la numirea unui procuror european la conducerea Procuraturii Generale. Propunerea democraților de a include în ordinea de zi un astfel de proiect nu a acumulat însă numărul necesar de voturi, fiind susținută doar de deputații fracțiunii PDM, dar și de Iurie Reniță și Lilian Carp, din cadrul Blocului ACUM.

„S-a vorbit nu doar o singură dată, inclusiv în plenul Parlamentului, și toată lumea cunoaște că avem o politizare în loc de depolitizare a instituțiilor de drept. Am văzut cu toții că, anterior, Blocul ACUM s-a pronunțat pentru un procuror european, care ar putea fi soluția crizei în care este sistemul justiției. Acum o lună, chiar prim-ministrul declara că își dorește în continuare acest lucru, doar că nu are un număr suficient de voturi în Parlament. PDM vrea să ajute la configurarea acestei realități politice. Iată de ce, fracțiunea noastră propune includerea pe ordinea de zi a proiectului cu privire la numirea unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale. Suntem gata să oferim voturile necesare pentru numirea procurorului, pentru că doar un procuror european va putea investigat atât actuala opoziție, cât și persoanele din actuala guvernare”, a declarat Pavel Filip în debutul ședinței Parlamentului.

Întrebat de Zinaida Greceanîi dacă există un raport la acest proiect, președintele Comisiei juridică, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că nu a văzut acest proiect și că nu există un raport: „Dacă proiectul este bun, îl examinăm în cel mai scurt timp posibil”.

Inițiativa democraților a fost supusă voturilor, însă nu a fost susținută de socialiști, dar nici de Blocul ACUM, astfel încât aceasta nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

Pe 11 iunie, Parlamentul vota, în prima lectură, mai multe modificări la Legea Procuraturii, inclusiv dreptul cetățenilor străini de a candida la șefia Procuraturii Generale. Igor Dodon şi socialiștii au refuzat să mai pună proiectul la vot în a doua lectură, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat concurs pentru funcția de procuror general în baza legii vechi, care oferă acest drept doar cetățenilor R. Moldova.