Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Democraţii nu vor merge la…

Democraţii nu vor merge la audierile Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituţional

Deputaţii democraţi au anunţat că nu vor merge săptămâna viitoare la audierile de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional. Aceştia susţin că în perioada 8-14 iunie s-au condus de legile în vigoare și de Constituție.

Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat (PDM), a declarat că membrii formațiunii pe care o conduce nu au de gând să ofere explicații oponenților lor politici acuzând actuala guvernare de uzurparea puterii în stat.

„În perioada 8-14 iunie noi ne-am condus de legile în vigoare și de Constituție. Membrii PDM nu vor accepta să participe în acest spectacol de prost gust. Această comisie de anchetă, deopotrivă cu dosarele penale intentate la comandă pentru membrii noștri, presiunile și șantajul la care sunt supuși membrii PDM sunt doar o tentativă ieftină de intimidare a opoziției. Despre aceste derapaje, apropo, a atenționat și APCE în rezoluția sa”, a menţiont Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă.

Mai mulţi deputaţi democraţi, demnitari, dar şi foşti funcţionari care au activat în perioada fostei guvernări sunt invitați pe 8 octombrie, la ședința Comisiei parlamentare ce investighează tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM. Anunțul a fost făcut de deputatul Mihail Popșoi, președintele comisiei.

Printre cei care au primit invitații sunt:

  • Vladimir Cebotari, deputat PDM;
  • Sergiu Sârbu, deputat PDM;
  • Igor Vremea, deputat PDM;
  • Vicepreședintele Partidului Democrat, Alexandru Cauia;
  • Ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne, Simion Carp;
  • Ex-șeful adjunct al Inspectoratului Generalul al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc;
  • Şeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan;
  • Președintele Asociației Procurorilor R. Moldova, Alexandru Cladco.

În iunie curent, cu votul a 61 de deputați, a fost creată Comisia de anchetă care are ca scop elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Astfel, membrii Comisiei urmează să stabileasca dacă deciziile Curții Constituționale luate pe 7, 8 și 9 iunie, privind legalitatea noii guvernări, au fost pronunțate la indicațiile Partidului Democrat.