Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Demersul CPR: „Timp de 4…

Demersul CPR: „Timp de 4 luni nu au fost publicate datele cu privire la restanțele contribuabililor față de buget”

Accesul la informația de interes public este imperios necesară pentru activitatea agenților economici, pentru asigurarea unei concurențe loiale și a unei economii competitive și dinamice.

De această părere sunt reprezentanții Centrului de Politici și Reforme (CPR), care au transmis o adresare oficială ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, și directorului Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța, prin care solicită reluarea „urgentă” a publicării datelor cu referire la lipsa sau existența restanțelor față de buget a contribuabilului, afișarea cărora a fost sistată invocându-se existența unor erori în funcționarea sistemelor informaționale.

„Pe site-ul serviciilor fiscale electronice este menționat că pot fi verificate, în regim online, datele contribuabililor extrase din Registrul Fiscal de Stat și că odată introdus codul fiscal al contribuabilului, pot fi vizualizate următoarele informații: denumirea contribuabilului; forma organizatorico-juridică; numele administratorului; statutul companiei; datele cu privire la TVA și lipsa/existența restanțelor față de buget. Este îngrijorător, însă, faptul că publicarea informațiilor publice, referitor la lipsa sau existența restanțelor față de buget a contribuabilului, a fost sistat, motivul invocat fiind existența unor erori în funcționarea sistemelor informaționale. Deși în rubrica respectivă a site-ului apare mesajul că serviciul va fi reluat „imediat ce vor fi înlăturate deficiențele depistate”, ținem să menționăm că serviciul dat nu funcționează de cel puțin patru luni, momentul în care am observat această carență. Considerăm că dacă o deficiență tehnică persistă timp de o perioadă atât de lungă, înseamnă că nu s-a întreprins nimic pentru ca ea să fie înlăturată”, susțin aceștia.

Reprezentanții CPR susțin că publicarea informațiilor referitoare la restanțele, venitul, profitul companiilor le permit agenților economici să se informeze despre situația financiară a partenerilor de afaceri, furnizorilor, clienților și să verifice solvabilitatea financiară a acestora. „Astfel procedează companiile din statele Uniunii Europene, spre standardele căreia tindem. Este un bun exercițiu de promovare a transparenței în rândul agenților economici, fiecare având posibilitatea să verifice informațiile legate de obligațiile bugetare restante… Publicarea acestor date contribuie la o mai mare transparență și predictibilitate pentru agenții economici din Moldova și, totodată, la o mai mare încredere în rândul acestora, prevenind abuzurile și comportamentul neonest”, conchid reprezentanții Centrului de Politici și Reforme.