Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația UE la Chișinău, despre…

Delegația UE la Chișinău, despre inițiativa PDM de a introduce în Constituție dezideratul de integrare europeană

Pentru Delegația Uniunii Europene în R. Moldova contează Acordul de Asociere și ca autoritățile de la Chișinău să respecte pe deplin valorile incluse în acest document. Acesta este răspunsul Delegației UE, solicitată de Europa Liberă să comenteze inițiativa Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a introduce în Constituție dezideratul de integrare europeană.

„Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană în relațiile noastră cu Republica Moldova este Acordul de Asociere. În preambulul său (al doilea rând) se afirmă că aspirațiile și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute. În același timp, așteptăm ca autoritățile moldovenești să respecte pe deplin valorile incluse în Acordul de Asociere. Acest angajament nu este luat doar față de partenerii europeni, dar, și mai important, față de cetățenii moldoveni. În acest sens, este nevoie de o mai mare implementare în ceea ce privește statul de drept și respectarea standardelor democratice”, se arată în mesajul Delegației UE, oferit pentru Europa Liberă.

Joi, 18 octombrie, subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Parlamentului. Inițiativa a trecut doar de prima lectură, fiind susținut de majoritatea simplă a deputaților, în cea de-a doua lectură însă nu a întrunit numărul de voturi necesare, fiind votat doar de democrați și deputați din Grupul parlamentar popular european. PLDM, PL și PCRM au părăsit sala de ședință, iar PSRM nu a susținut proiectul enunțat inițial de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

PDM și deputații din grupul parlamentar popular european susțin că ar putea demara procedura privind organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile perlamentare, pentru a cere cetățenilor părerea referitor la introducerea în textul Constituției a dezideratului de integrare europeană.