Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația R. Moldova detașată la…

Delegația R. Moldova detașată la Moscova nu are acces la piloții moldoveni

Foto: www.youtube.com/

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) anunță că delegația Republicii Moldova, detașată ieri, 11 februarie, la Moscova pentru a efectua procedurile necesare ca cetățenii moldoveni eliberați din captivitate să revină în țară, nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați.

Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova, însă fără succes.

Potrivit MAEIE, singurele detalii obținute în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt că cei doi cetățenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale.

„În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicată de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri. Au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment”,  se arată într-un comunicat al MAEIE.

La 24 noiembrie 2015, elicopterul MI-17 al companiei moldovenești  „Valan ICC” a fost doborât de rebeli în nordul Afganistanului. La bordul aeronavei se aflau 21 de persoane, dintre care trei moldoveni. Elicopterul lucra în Afganistan pentru statul american și asigura transportarea civililor pentru armata din Afganistan. Căpitanul, care era cetățean al R. Moldova a decedat, iar ceilalți doi moldoveni (Leonel Buruiană, a.n. 1982 și Mihai Crihana, a.n. 1965) au fost luați în captivitate de către talibani, în Afganistan.