Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația BERD: „Moldova nu-și mai…

Delegația BERD: „Moldova nu-și mai poate permite să piardă încă un miliard”

O delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), condusă de Francis Malige, Director executiv pentru Europa de Est și Caucaz, a vizitat R. Moldova în perioada 1-2 septembrie 2015, pentru discuții la nivel înalt.

Oficialii BERD s-au întâlnit cu noul Prim-ministru al R. Moldova, Valeriu Streleț; Președintele Parlamentului, Andrian Candu; Ministrul Economiei, Stephane Bride; Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu; și Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu.

Discuțiile s-au axat pe investițiile BERD în Moldova și prioritățile sale strategice, precum și necesitatea stringentă de reformare a climatului de afaceri din țară.

În cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Streleț, Francis Malige a reconfirmat angajamentul ferm al BERD de a sprijini economia Moldovei și reformele economice.

„Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă: criza bancară, slăbirea monedei năționale și un declin economic pronunțat. Pentru a atrage investiții, care vor genera locuri de muncă și vor stimula economia, țara are nevoie urgent de reformare, curățarea sistemului bancar și intensificarea luptei împotriva corupției; mă bucur să văd că guvernul împărtășește aceste priorități,” a declarat domnul Malige.

„Moldova are nevoie și de parteneri puternici, precum UE, FMI, Banca Mondială și BERD. Dar sprijinul continuu va depinde de implementarea reformelor. Succesul țării e în mâinile conducerii politice care are toate cheile pentru a debloca situația și a construi o economie prosperă. BERD este gata să o ajute” a mai adăugat Francis Malige.

De asemenea, acesta a declarat că decizia guvernului de a lichida Banca de Economii, Banca Socială și Unibank este un pas încurajator în direcția corectă. El a chemat autoritățile și organele de reglementare să-și intensifice eforturile în vederea combaterii crizei bancare și să asigure transparența acționarilor din sector.

„Când acționarii băncilor rămân în umbră, supravegherea adecvată nu este posibilă, iar consecințele se observă. Moldova nu-și mai poate permite să piardă încă un miliard în acest fel”, susține oficialul.

Francis Malige a reconfirmat disponibilitatea BERD de a-și crește participația în capitalul Victoriabank, pentru a proteja a treia cea mai mare bancă din Moldova de acționari netransparenți și să păstreze independența, profesionalismul și succesul comercial al operațiunilor instituției.

Luna trecută, BERD, acționar al Victoriabank din 1995, a solicitat convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor pentru alegerea unui nou consiliu de supraveghere și restabilirea guvernanței corporative.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din R. Moldova și se concentrează pe sprijinirea activității sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Până în prezent, BERD a investit aproape 1 miliard de euro în peste 100 de proiecte din țară. Aceasta, de asemenea, lucrează cu autoritățile pentru a promova reforme și susține buna guvernare.