Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decret semnat de Igor Dodon…

Decret semnat de Igor Dodon – Referendum consultativ la 24 septembrie 2017

În cadrul evenimentului de prezentare a raportului primelor 100 de zile în funcția de șef al statului, Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret prezidențial prin care convoacă un referendum național pe 4 subiecte: abrogarea legii prin care miliardul furat din sistemul bancar a fost transformat în datorie de stat, acordarea de împuterniciri suplimentare președintelui, scăderea numărului de deputați și introducerea în școli a „Istoriei Moldovei”.

Întrebările la care cetățenii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la referendum sunt, conform decretului semnat de Dodon, următoarele:

1. Susțineți abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 octombrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015? 

2. Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?

3. Susțineți reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71?

4. Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

Referendum ar urma să fie organizat în data de 24 septembrie 2017 și va avea un caracter consultativ.