Declarațiile lui Pavel Filip la summitul CSI de la Bișkek

Premierul Pavel Filip a participat, ieri, 16 septembrie, la lucrările Consiliului șefilor de state al Comunității Statelor Independente (CSI), desfășurat la Bișkek, Republica Kârgâză.

Astfel, în discursul rostit la reuniunea în format restrâns, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat interesul R. Moldova pentru intensificarea și diversificarea cooperării economico-comerciale, la nivel bilateral și multilateral în cadrul CSI, inclusiv prin aplicarea deplină a Acordului de Liber Schimb în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la 18 octombrie 2011, la Sankt-Petersburg. Totodată, șeful Executivului a menționat că este important ca țările membre să elimine barierele artificial create  care stagnează schimburile comerciale, se arată într-un comunicat de presă.

„Noi vom continua și mai departe să participăm activ la acțiunile de modernizare a economiilor naționale, de utilizare eficientă a infrastructurii transporturilor și a rețelelor energetice, de realizare a potențialului economic și de asigurare a securității alimentare a țărilor noastre. În cadrul Comunității Statelor Independente, R. Moldova și-a stabilit drept priorități asigurarea liberei circulații a cetățenilor, aprofundarea colaborării comercial-economice și cooperarea în domeniul social, cultural și umanitar”, a declarat Premierul Pavel Filip.

“Evident că soluționând problemele legate de noile forme de amenințări, în centrul atenției rămâne, și în continuare, consolidarea cooperării culturale și umanitare, dar și aprofundarea relațiilor diplomatice și intensificarea schimburilor bilaterale în domeniul științifico-tehnologic și informațional”, a  mai spus Pavel Filip.

În cadrul reuniunii, R. Moldova a semnat o serie de acorduri multilaterale, cum ar fi cel privind cooperarea în domeniul cultural, asigurarea securității cibernetice, precum și privind declararea anului 2017 – anul familiei și a anului 2018 – anul culturii în spațiul CSI. De asemenea, a fost adoptată Declarația comună a statelor Comunității Statelor Independente privind aniversarea a 70-a de la încheierea lucrărilor Tribunalului de la Nurenberg.

Ulterior, Chișinăul a confirmat refuzul  R. Moldova de a prelua președinția CSI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Dracon

    Noi in primul rand trebuie sa restabilim relatiile cu tarile CSI, deoarece potentialul pietilor tarilor membri e foarte mare, iar aceasta ar putea duce la cresterea considerabila a economiei.

  2. Alissa A.

    Eu cred ca Moldova trebuie sa aiba o atitudine moderata fata de CSI. Aceasta poate duce la o crestere semnificativa a economiei odata ce vor fi distruse si barajele puse de unele tari produselor noastre.

  3. ciubuc ion

    Ceea ce nu intelegem noi este ca nu putem fi in doua asociatii de liber schimb in acelasi timp,pt,ca primim produse fara taxe si le dam dincolo tzot fara taxe,ceea ce nu se poate,,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *