Declarația Departamentului de Stat al SUA în legătură cu alegerile parlamentare din R. Moldova

Statele Unite îndeamnă autoritățile din Moldova să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura un proces electoral liber și corect și un rezultat transparent, care să respecte voința alegătorilor din Moldova.

„Încurajăm guvernul să pună în aplicare recomandările prealabile pentru Moldova ale Oficiului pentru instituțiile democratice și drepturile omului (ODIHR) al OSCE, care rămân încă neimplementate. Autoritățile locale și naționale trebuie să se asigure că candidații au posibilitatea să se înregistreze pentru a participa la alegeri și pot să-și desfășoare campaniile fără teamă de hărțuire sau atacuri fizice. Instituțiile mass-media ar trebui să ofere un acces egal tuturor candidaților și să reflecte campaniile într-o manieră echitabilă, echilibrată și imparțială, în conformitate cu legislația mass-media din Moldova. În cele din urmă, credem că scopul tuturor partidelor și al candidaților este același – să asigure un viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii ei. Statele Unite vor continua să ajute poporul Moldovei să atingă acest obiectiv”, se precizează în declarația lui Robert Palladino, adjunct al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a lansat în mod oficial o misiune de observare a alegerilor (MOA) pentru alegerile parlamentare programate pentru 24 februarie în Republica Moldova. Misiunea este condusă de Matyas Eorsi și este formată dintr-o echipă de bază de 11 experți din Chișinău și 28 de observatori pe termen lung, care vor își defășura activtatea în întreaga țară, începând cu 23 ianuarie. În plus, BIDDO va solicita statelor participante la OSCE să furnizeze 200 de observatori pe termen scurt.

Misiunea va evalua respectarea angajamentelor OSCE și a altor obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, precum și a legislației naționale. Observatorii vor monitoriza îndeaproape înregistrarea candidaților și a alegătorilor, activitățile de campanie, activitatea administrației electorale și organele guvernamentale relevante, legislația privind alegerile și punerea în aplicare a acesteia, precum și soluționarea litigiilor legate de alegeri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Americosii sasi bage recomandarile in dosu lor gras, cata vreme sustin pe netrebnicu de Plaha si se fac ca nu pot a vedea pe gremlinistu dondon. Cum face ei alegeri am vazut dezha, marea democratura mondiala. Neom descurca noi in fel european si fara ei, ca avem Romania linga noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *