Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia lui Igor Dodon de…

Decizia lui Igor Dodon de a retrage cetățenia lui Traian Băsescu a fost contestată la Curtea Constituțională

Decizia lui Igor Dodon de a retrage cetățenia R. Moldova de la Traian Băsescu a fost contestată, astăzi, 6 ianuarie, la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de către Grigore Cobzac, deputat PLDM.

„Am depus la Curtea Constituțională sesizarea privind controlul constituționalității Decretului Președintelui R. Moldova privind retragerea cetăţeniei R. Moldova domnului Traian Băsescu, prin care am solicitat recunoașterea acestuia ca fiind neconstituțional.

Depunerea prezentei sesizări a fost determinată de ferma mea convingere că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al R. Moldova, mai nou și cetățean al ei. Mai mult ca atât, în calitatea mea de locuitor al raionului Hâncești, apreciaz faptul impicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și recunoscători țin minte acest ajutor.

Este datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu. Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care R. Moldova este parte. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărîre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției”, susține deputatul.

Amintim că, la 3 ianuarie, Igor Dodon a semnat decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, acordată de fostul președinte Nicolae Timofti. Mai mulți politicieni de la Chișinău au criticat gestul președintelui. Deocamdată, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu au avut o reacție la decretul lui Dodon. Nici liderii partidelor de guvernare, Vlad Plahotniuc, președinte PD, și Mihai Ghimpu, președintele PL, partid care militează pentru unirea R. Moldova cu România, nu au comentat acțiunile de ieri ale lui Igor Dodon.