Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia luată de PSRM și…

Decizia luată de PSRM și ACUM în legătură cu invitația la dialog, făcută de PDM

PSRM și Blocul ACUM au „bătut palma” în Parlament, iar PDM-ul condus de Plahotniuc este nevoit să plece de la guvernare după un deceniu

Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au anunțat o poziție comună urmare a invitației la dialog din partea Partidului Democrat. Reprezentanții partidelor PSRM, PAS și PPDA – Ion Ceban, Igor Grosu și Alexandr Slusari, au făcut un apel către democrați pentru deblocarea activităților instituțiilor statului.

Așteptăm de la Partidul Democrat să elibereze instituțiile de stat și să retragă de acolo toți sportivii, sau așa-numitele formațiuni ale lor, astfel încât cabinetul de miniștri să poată ajunge în instituții, iar fracțiunea Partidului Democrat din opoziția parlamentară, să revină în Parlamentul legitim”, a declarat Igor Grosu.

Deputații au evitat să ofere un răspuns concret prin care să precizeze dacă dau curs sau nu invitației democraților.

„Pentru ca Partidul Democrat să demonstreze că este de bună credință, instituțiile statului trebuie să devină funcționale”, a mai precizat Igor Grosu.

În seara zilei de vineri, 7 iunie 2019, Curtea Constituțională, controlată de exponenți ai PDM, a declarat că orice acțiuni ale Parlamentului sunt ilegale, invocând că, potrivit legii, termenul de trei luni în care urma să fie format Guvernul a expirat la 7 iunie.

Totuși, sâmbătă, 8 iunie, coaliția formată din PSRM și Blocul ACUM, inițial, a votat-o pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker. Ulterior, după consultarea cu fracțiunile parlamentare ale PSRM și ale Blocului ACUM, Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

La scurt timp, sesizată de democrați, Curtea Constituțională a decis în mod operativ, fără a vedea actele aprobate de Parlament, că activitatea acestuia ar fi ilegală, la fel și alegerea noului Guvern și a speakerului. Ulterior, din nou la sesizarea deputaților democrați, Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe Igor Dodon, iar Pavel Filip, asigurând interimatul funcției, a dizolvat Parlamentului și a declarat că la 6 septembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.