Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia Guvernului: numirea a 7…

Decizia Guvernului: numirea a 7 secretari generali de stat în cadrul ministerelor

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 25 octombrie, numirea a șapte secretari generali de stat în cadrul ministerelor, urmare a concursului desfășurat în perioada 16 – 17 octombrie curent. Alți doi secretari de stat pentru Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Interne urmează a fi selectați în urma unui concurs repetat.

„Concursul a avut loc. Nu a fost simplu. Este o etapă importantă de implementare a reformei Guvernului. Secretarii generali sunt persoanele pe care puteți conta cel mai mult în ministere. În următoarea etapă vom alege secretarii de stat pe domenii. Acest exercițiu duce și la depolitizarea ministerilor”, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul ședinței de astăzi.

Astfel, câştigătorii concursului pentru funcția de secretar general de stat în cadrul ministerelor sunt: Radu  Burduja (la Ministerul Apărării); Boris Gîlca (la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale); Anatolie Munteanu (la Ministerul Justiţiei); Mihail Căpățînă (la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene); Igor Șarov (la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării); Iulia Iabanji-Costin (la Ministerul Economiei şi Infrastructurii) și Iurie Ușurelu (la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului).

Boris Gîlca este fondatorul Oficiului Fondului ONU pentru Populație, deschis în Moldova în anul 2003, iar în 2015 a ocupat fotoliul de viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este doctor în științe medicale, medic obstetrician-ginecolog și ex-Reprezentant UNFPA în R. Moldova.

Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2015, Radu Burduja indică un salariu total de 94.985 de lei și o bursă de 25.000 de dolari oferit de Colegiul de Comandă și Stat Major, SUA. Acesta are o căsuță de vacanță cu o suprafață de 83m.p, cumpărată în anul 2004. Tot în același an, Radu Burduja a cumpărat un lot pomicol cu suprafața de 71m.p. Potrivit declarației sale de proprietăți, Radu Burduja conduce un Renault Megane (anul de fabricație 2010), cumpărat în anul 2015.

Anatolie Munteanu a fost numit viceministru al Justiției prin Hotărîrea de Guvern nr. 619 din 20 mai 2016. Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2015, Munteanu declară un salariu total de 132.087 de lei. Totodată, în anul 2015, Munteanu a primit 25.984 de lei pentru elaborarea „Manualului funcționarului public”. De asemenea, el s-a ales cu 260.399 de lei după ce a vândut un apartament. El conduce un Mercedes w220, fabricat în 2005 și cumpărat în anul 2015.

Candidații au fost selectați de către Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior, din care fac parte secretara  generală a Guvernului, Lilia Palii, directorul Contrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, doctorul în istorie și conferențiarul universitar la Academia de Administrare Publică, Andrei Groza, doctorul în economie și conferențiarul universitar la Academia de Studii Economice a Moldovei, Alic Bîrcă, președinta Asociației Obștești „Gender-Centru”, Valentina Bodrug-Lungu, șeful Secției control venituri și proprietăți a Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișcă și șefa direcției juridice a Cancelariei de Stat, Aliona Medvețcaia.

De asemenea, Comisia a examinat dosarele depuse la concursul pentru funcțiile de secretar de stat în cadrul ministerelor. Lista candidaţilor care au promovat competiţia CV-urilor şi sunt admişi la interviu poate fi accesată AICI.

Prin aprobarea în lectură finală, în iulie curent, a reformei Guvernului, cu votul a 52 de deputați, a fost eliminată funcția de viceministru și introdusă funcția de secretar general de stat în ministere.

Respectiv, secretarul general de stat va avea statut de funcționar public de conducere de nivel superior. Acesta va asista ministrul în activitatea de conducere a ministerului prin asigurarea realizării legăturilor funcționale dintre ministru și corpul de funcționari publici, dintre subdiviziunile interne ale aparatului central al ministerului, precum și dintre ministru și structurile organizaționale din sfera de competență a ministerului.