Principală  —  IMPORTANTE   —   DECIS: Referendumul de demitere a…

DECIS: Referendumul de demitere a lui Renato Usatîi va avea loc pe 4 martie

privesc.eu

Consilierii din cadrul Consiliului Municipal au decis astăzi, 19 ianuarie, organizarea referendumul de demitere a primarului orașului Bălți. Plebiscitul va fi organizat pe date de 4 martie, decizia a fost adoptată cu votul a 21 de consilieri. Între timp, în fața Primăriei municipiului Bălți continuă protestul în susținerea lui Renato Usatîi.

Inițierea referendumului local pentru demiterea primarului Renato Usatîi a  fost decisă pe 3 ianuarie, curent, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Bălți.

Dispoziția privind convocarea ședinței extraordinare a fost semnată pe 29 decembrie 2017, de către primarul interimar Igor Şeremet, care și-a prezentat demisia pe 2 ianuarie. Motivul principal invocat de acesta este faptul că primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, a declarat că are dubii referitor la activitatea sa, criticând acțiunile lui Șeremet ca urmare a scandalului iscat din cauza problemei deșeurilor. Totodată, Șeremet a declarat că nu împărtășește mecanismele de administrare instituite de Renato Usatîi – conducerea ședințelor primăriei prin transmisiuni online de la Moscova.

Pe 15 ianuarie consilierii din cadrul formațiunii „Partidul Nostru” din Consiliul Municipal Bălți au declarat Greva Foamei. Aceștia nu părăsit clădirea Primăriei până astăzi, 19 ianuarie.

Renato Usatîi, aflat la Moscova de mai bine de un an, este cercetat penal în R. Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Usatîi respinge acuzațiile, iar autoritățile ruse refuză extrădarea sa în R. Moldova.

La finele lunii decembrie 2017, Renato Usatîi s-a adresat Consiliului Municipal Bălți să inițieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcție.

Foto: privesc.eu