De săptămâna viitoare, se reiau protestele antiguvernamentale

Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să continue acţiunile de protest pentru a face presiuni asupra actualei guvernări, care trebuie să îndeplinească revendicările populare. Protestele urmează a fi reluate săptămâna viitoare şi urmează să se desfăşoare la sediile instituţiilor de stat. Despre aceasta au anunţat vineri, 29 ianuarie, cei trei lideri ai protestatarilor Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi, în cadrul unui forum civic la care au participat şi reprezentanţii societăţii civile, informează IPN.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că PSRM pledează pentru proteste paşnice, fără intrare forţată în clădiri şi violenţe, aşa, încât, treptat, presiunea să crească,  iar iderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a declarat că actualmente trebuie să fie mobilizaţi toţi cetăţenii Republicii Moldova ca să poată veni în orice moment la Chişinău.

Potrivit liderului Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, până la expirarea mandatului preşedintelui şi până la iniţierea exerciţiului de numire a unui alt şef de stat trebuie să fie înaintate revendicări foarte clare către guvernare. „Dacă ele nu vor fi realizate într-o perioadă de de 2-3 săptămâni, să mergem pe a doua cale, mai drastică, paşnică, democratică, dar prin care să facem presiuni asupra acestei guvernări. Nu ne putem permite să ne batjocorească în continuare aşa cum au făcut-o. Important este să nu permitem intrarea într-un joc diabolic cu această guvernare”, a declarat Andrei Năstase.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a declarat că Guvernul, care solicită ajutor financiar de la partenerii de dezvoltare, ar putea fi atras într-un dialog cu societatea civilă, dacă îndeplineşte anumite revendicări. „Aceste revendicări trebuie să fie îmbrăţişate şi de partenerii de dezvoltare şi în termene foarte strict stabilite să se purceadă la implementarea lor. În acelaşi timp, această guvernare nu are suportul popular şi va trebui să purceadă la pregătirea condiţiilor pentru organizarea alegerilor anticipate”, a menționat Igor Boţan.

Organizatorii forumului au anunţat că lista cu revendicările enunţate în cadrul forumului vor fi sistematizate într-un document timp de 2-3 zile şi vor fi înaintate actualei guvernări.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Mihail Moraru

  Platforma DA, niciodată nu a aparat Dreptatea și Adevarul moldovenilor!

  1) Ea a fost creata de Oligarhii pușcăriași,Victor si Viorel Topa si de oligarhul arestat,Vladimir Filat,numai și numai,ca un Instrument de lupta cu dușmanul acestora, Oligarhul Vladimir Plahatniuc.

  2) Fondatorii Platformei,în majoritatea lor, Hoituri ale vechilor guvernări, mari Hoți și Corupți,slugi ale Rusiei,dușmani a tot ce e Romanesc și tine de Romania.

  3) Nimic din Cerințele Platformei DA,nu a fost inaintat de simpli participanți la mitingurile Platformei. Înregistrările video dovedesc acest fapt. Totul,ca pe vremuri, ,,din numele și porunca Poporului,, a fost vociferat la mitinguri de la tribuna Platformei DA! Iar,moldovenii,au fost folosiți de liderii Platformei DA la mitingurile și marșurile Platformei,ca simpla umplutura, nimic mai mult!

  4) Bieții moldoveni,participanți cu miile la mitingurile Platformei DA, țipau isteric,la cerința liderilor Platformei, ,,Jos Plahatniuc,,, ,,Plahatniuc, dușmanul nostru!!,,. Nefiind lămuriți, până la urma, Plahatniuc e si Dușmanul lor,al moldovenilor sau numai al Oligarhilor pușcăriași,Victor si Viorel Topa,cit si al celui arestat,Vladimir Filat! Adevarul e, ca de la crearea acestui Stat-fantoma,Republica Moldova,la guvernare la Chișinău, n permanenta,și la Guvernare și în Opoziție,sunt Hoti si Corupti. Iar lupta politica la Chișinău se reduce la lupta dintre Oligarhii din Opoziție cu cei de la Guvernare,nimic mai mult.Partidele și partiduțe,cit si alte forte politice,întreaga gama a Massmedia de la Chișinău, sunt simple Instrumente ale Oligarhilor,fie a celor din Opoziție sau a celor de la Guvernare!! Asa,ca Platforma DA,nu putea fi o excepție la Chișinău!

  5) Înfrățirea Platformei DA cu Dodon si Usatai,creaturi ale Rusiei,i-a deconspirat cu totul pe liderii Platformei DA,ca Instrument si Dovada,ca Rusia folosește Platforma DA,pe Dodon si Usatai,in lupta ei geopolitica la Chișinău!!

 2. Mihai Ionescu

  LISTA CONDIȚIILOR PREZENTATE DE ROMÂNIA GUVERNULUI FILIP (30 IANUARIE)
  1. Agenda de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova
  2. Foaia de parcurs pentru acordul cu FMI, incluzând
  … (2.a) măsurile cerute de FMI ca pre-condiții
  … (2.b) calendarul de negocieri
  3. Numirea Guvernatorului Băncii Naţionale, pe criterii de profesionalism şi integritate.
  4. Auditul băncilor din Republica Moldova
  5. Pachetul legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, stabilit prin consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri
  6. Analize sistemică a vulnerabilităţilor sistemului bancar și Calendarul legislativ de corectare a lor, inclusiv
  … (6.a) Consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale
  … (6.b) Asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar
  … (6.c) Contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate
  7. Planul de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie
  8. Evaluarea performanței Procuraturii și Centrului Național Anticorupție
  9. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupție, în vederea consolidării și integrării lui
  10. Adoptarea și implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii
  11. Pachetul legislativ privind Sistemul de integritate, incluzînd
  … (11.a) Reforma Comisiei Naționale de Integritate
  … (11.b) Controlul averilor
  … (11.c) Noțiunea de conflicte de interese
  … (11.d) O instituție puternică de implementare
  12. Consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menționate mai sus (1-11)
  ..
  http://gov.ro/ro/stiri
  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *