De ce președintele nu este sancționat pentru încălcarea Constituției? Ce spun Candu și Tănase

În aproape doi ani de activitate, președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție deja de patru ori. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este de părerea că suspendarea șefului statului s-a transformat dintr-o situație excepțională într-o „procedură birocratică ordinară”. În același timp, deși Curtea Constituțională a constatat că Igor Dodon și-a încălcat jurământul depus la învestire, acest lucru nu a fost sancționat sau investigat din punct de vedere politic. 

Fostul președinte al Curții Constituționale precizează că există cel puțin patru constatări ale unicei autorități de jurisdicție constituțională privind încălcarea Constituției de către actualul președinte. Cu toate acestea, nici una dintre aceste încălcări nu a fost sancționată sau investigată din punct de vedere politic în Parlament.

„Lipsa de reacție este cu atât mai stranie cu cât Hotărârea CCM nr. 28 din 17 octombrie 2017 a fost însoțită de o adresă Parlamentului. Curtea, reiterând faptul că respectarea ordinii constituționale, inclusiv a hotărârilor Curții Constituționale, este o condiție necesară și esențială pentru buna funcționare a autorităților publice ale statului și pentru afirmarea statului de drept, a cerut Parlamentului să reglementeze răspunderea [inclusiv penală] pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale. Până în prezent o asemenea răspundere nu a fost instituită, fapt care a încurajat și alți actori să încalce deschis Constituția”, scrie Alexandru Tănase pe blogul său.

De cealaltă parte, președintele Parlamentului susține că inițierea procedurii de impeachment nu este posibilă acum din mai multe motive.

„Trebuie creată o comisie parlamentară care să constate faptele încălcării Constituției de către președinte. Apoi, raportul elaborat de comisie trebuie trimis ulterior Curții Constituționale, care va constata dacă există circumstanțele de suspendare a președintelui țării. Parlamentul ulterior trebuie să voteze suspendarea, care este doar de 30 de zile. După 30 de zile trebuie să organizăm un referendum național, ca cetățenii să se expună în privința demisie președintelui”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În opinia președintelui Parlamentului, un referendum de demitere a președintelui costă, iar R. Moldova este acum în pragul alegerilor parlamentare. Un alt motiv pentru care acest scenariu nu este valabil îl constituie ratingul ridicat în sondaje pe care îl are Igor Dodon: Nu este sigur că cetățenii vor susține o astfel de demisie, luând în considerare sondajele. Atunci, de ce să cheltuim bani și timp, dacă unele lucruri sunt evidente? Nu este nici contextul, nici momentul”.

Andrian Candu a  precizat că vor mai exista motive pentru suspendarea președintelui. Speakerul Parlamentului este de părerea că Igor Dodon ar putea să refuze să promulge modificarea Constituției în ceea ce ține de integrarea europeană, dar și noul Cod al audiovizualului, care conține elemente anti-propagandă.

„Să ne imaginăm situația în care, în cazul comiterii unei delict, cei responsabili de respectarea ordinii s-ar limita doar la consilierea victimei, fără a încerca, cel puțin, să investigheze conduita delicventului, pentru a preveni eventuale delicte viitoare. Cu regret, cam așa arată și reacția clasei noastre politice. Oriunde în altă parte, încălcarea Constituției de către prima persoană în stat ar fi fost suficientă pentru declanșarea procedurii de impeachment sau, cel puțin, pentru crearea unei comisii parlamentare pe seama acestor încălcări”, menționează Alexandru Tănase.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    De aceea că pe capul răutăților din Moldova, oligarhul uzurpator, fățarnic și minciunos Plahotniuk îl satisface cel puțin în proporție de 90% un astfel de președinte mancurt, idiot și spion rusesc, cum este Igor Dodon. Sperie cu el UE și România! Cum că, vedeți voi, ce monstru idiot țin eu în frâu? Da dacă-l scăp, ce faceți? Ați belit-o?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *