Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce nu vrea Traian…

De ce nu vrea Traian Băsescu să fie deputat în R. Moldova sau să „ceară” cetățenie de la Vladimir Plahotniuc

Traian Băsescu, fostul președinte al României, afirmă că nu va candida pentru o funcție de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Băsescu spune că nu-și dorește o carieră politică în țara noastră, dar vrea să le vorbească moldovenilor despre avantajele reunificării cu România.

Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) susține că și-a dorit un partid unionist, deoarece nu poate merge prin Moldova în calitate de civil. „Eu nu am venit în Republica Moldova să-mi redeschid o carieră politică. Eu am o datorie morală. Eu cred în România Mare. Sunt senator al României, infinit mai bine plătit decât un parlamentar din Republica Moldova. Nu am venit să mă fac deputat la Chișinău. Nu voi candida pentru Parlamentul Republicii Moldova. Eu vreau să bat Republica Moldova, să le vorbesc oamenilor despre avantajul reîntregirii țării. Ăsta-i obiectivul meu și nu pot să-l realizez ca un civil care vine și umblă. Trebuie să am un partid în spate, trebuie să mă ajute și oamenii din partid care să ducă același mesaj peste tot. Acesta-i un obiectiv de om care și-a terminat cariera politică”, a declarat Traian Băsescu în emisiunea „Politica” de la TV8.

Traian Băsescu a spus că încă nu a reușit să-și dobândească cetățenia Republicii Moldova, deoarece instanța nu i-a dat câștig de cauză în dosarul cu președintele R. Moldova, Igor Dodon. Fostul președinte de la Cotroceni a menționat că nu vrea să discute problema cetățeniei moldovenești cu Vlad Plahotniuc, care ar controla justiția din țara noastră. „Nu sunt atât de mărunt încât să fac tipul acesta de compromisuri”, a adăugat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României are nevoie de cetățenia moldovenească pentru a prelua funcția de președinte al PUN-ului. „Dar pentru asta n-am să mă duc la ușa lui Plahotniuc să-i cer cetățenie. E un drept al meu și încerc să mi-l iau prin instanță. Soției nu i-a ridicat cetățenia Dodon. Soția mea este cetățean al Republicii Moldova, dar eu nu sunt”, a mai spus Băsescu.

Pe 3 ianuarie 2017, Igor Dodon a semnat decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, acordată de fostul președinte Nicolae Timofti. Băsescu a atacat în justiție decretul președintelui Dodon, dar deocamdată nu există o decizie finală pe acest caz.