Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce Dmitri Rogozin vrea…

De ce Dmitri Rogozin vrea să vină în R. Moldova?

Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, va face o viztă oficială în R. Moldova. În cadrul vizitei sale în perioada 5-6 iulie, acesta se va întâlni cu premierul Pavel Filip și cu ministrul Economiei Octavian Calmâc.

Amintim că oficialul rus s-a întâlnit cu Octavian Calmâc la sfârșitul lunii mai la Moscova. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Comerțului, Dmitri Rogozin s-a autoinvitat atunci la Chișinău pentru a discuta agenda și data exactă a următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Dmitri Rogozin, în general oficialii din Federația Rusă, vin în R. Moldova atunci când au nevoie de acest lucru. Cu siguranță că Rogozin vrea să pună la punct anumite momente legate cu regiunea transnistreană, pentru care este responsabil… Autoritățile din R. Moldova nu prea au opțiuni și nu pot să refuze vizitele oficialilor ruși, pentru că noi continuăm să fim dependenți de gazul rus, atâta timp cât nu funcționează gazoductul Iași-Ungheni”, susține Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

În același timp, liberalul Mihai Ghimpu a declarat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova, că vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu merită să mai calce pe teritoriul R. Moldova. „Am spus că nu înțeleg de ce pe 5-6 iulie Dmitri Rogozin trebuie să vină, atunci când au fost deportați oamenii. Asta-i o sfidare totală. Nu apreciez asta, și în genere poziția noastră e că nu am avut niciodată bun din partea Federației Ruse”, a declarat Mihai Ghimpu. Totuși, acesta a menționat că nu e bine să lăsăm într-o parte Federația Rusă.

Menționăm că, de fiecare dată, vizitele vicepremierului rus au fost însoțite de proteste și scandaluri, în special din cauza susținerii deschise a acestuia a regiunii separatiste din stânga Nistrului, dar și a criticilor dure față de tendințele R. Moldova de a se integra în Uniunea Europeană.

Una din ultimele sale vizite la Chișinău, din mai 2014, s-a încheiat cu un scandal diplomatic, după ce autoritățile ucrainene nu i-au permis avionului oficialului rus să zboare deasupra teritoriului ucrainean. Atunci Dmitri Rogozin a plecat la Moscova cu un avion de cursă. Tot atunci, autoritățile moldovene au confiscat din avionul lui Dmitri Rogozin liste cu semnături pentru independența Transnistriei, pe care acesta le-a luat de la Tiraspol.