Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Darea în exploatare a Arenei…

Darea în exploatare a Arenei Chișinău se amână pentru 2020

Termenul pentru inaugurarea complexului multifuncțional „Arena Chișinău” a fost modificat. Acesta va fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020, scrie serviciului de presă al Guvernului, după ce premierul Ion Chicu a întreprins o vizită de inspecție pe șantier.

Inițial, inaugurarea Arenei era preconizată pentru 14 octombrie 2019 și fusese amânată pentru sfârșitul anului 2019.

În prezent, se fac pregătiri pentru testarea infrastructurii și echipamentelor care asigură funcționalitatea complexului sportiv. A fost discutat și subiectul construcției unui drum de ocolire, care urmează a fi executat până la sfârșitul lunii aprilie 2020, se arată în comunicatul de presă.

Pentru construcția „Arenei Chișinău” a fost alocat un teren de 69 de hectare din comuna Stăuceni, care a fost divizat în două loturi. Arena va fi ridicată pe un lot de 10 hectare, pe când restul celor 59 de hectare vor fi destinate „pentru dezvoltarea ulterioară a zonei”.

Subiectul privind construcţia unei arene multifuncţionale, numită „Chişinău Arena”, a apărut prima dată în spaţiul public la 13 martie 2018, atunci când, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM), proiectul a fost anunţat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, şi prezentat de către finul său, Andrian Candu, şeful Legislativului R. Moldova.

Pe 15 martie 2018, la doar două zile de la anunţ, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege semnat de 14 deputaţi PDM, prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 ha de la Stăuceni urma a fi exclus din categoria de terenuri agricole şi transmis în administrarea MECC pentru construcţia unei arene polivalente. Pe 23 martie proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de către preşedintele Igor Dodon şi, pe 6 aprilie, publicat în Monitorul Oficial.

Peste câteva zile, pe 13 aprilie, prin Hotărâre de Guvern, au fost aprobate criteriile generale de selectare a partenerului privat care urma să construiască sala polivalentă. Singura companie înscrisă în concurs a fost „Summa”, din Turcia, care, în iulie, a şi fost desemnată câştigătoare.

CITEȘTE ȘI: Arena Chişinău. Subcontractanţii

Potrivit proiectului contractului de parteneriat public-privat, costul Arenei Chişinău se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată de stat în rate, timp de 12 ani, din veniturile obţinute din activitatea sălii şi din surse financiare din bugetul de stat.