Dacian Cioloș, într-o vizită oficială în R. Moldova

Dacian Cioloş, premierul României, la 25 august, face o vizită oficială în R. Moldova, în contextul acordării primei tranşe în valoare de 60 de milioane de euro din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R. Moldova.

Șeful Executivului român va fi însoțit de Vasile Dîncu, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

În cadrul vizitei, Dacian Cioloș va avea o serie de întrevederi cu conducerea ţării noastre. Aceasta este prima vizită oficială a premierului în R. Moldova de la preluarea mandatului, însă el a mai avut discuţii cu premierul moldovean, Pavel Filip, la finalul lunii ianuarie când acesta a efectuat o vizită oficială în România. Cioloş s-a întâlnit şi cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, ambii prezenţi la Summit-ul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est de la Sofia, când au discutat despre pregătirea acordării primei tranşe de împrumut pe care Guvernul României l-a promis anul trecut statului moldovean.

Amintim că, la începutul lunii august, Guvernul României a aprobat eliberarea primei tranşe din Asistenţa financiară rambursabilă pentru țara noastră, în valoare de 60 de milioane de euro din suma totală de 150 de milioane de euro. Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Liviu Iolu, a menționat că, în urma schimbului de scrisori între România şi R. Moldova, s-au convenit şi o serie de obligaţii din partea țării noastre pentru eliberarea primei tranşe. „Stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului României, relatează adevarul.ro. De asemenea, prin schimbul de scrisori s-a mai cerut prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie din R. Moldova.

„România este și va rămâne un susținător neobosit al perspectivei europene a R. Moldova. Măsurile adoptate la Chișinău în ultimele luni, economice și instituționale, sunt un răspuns firesc la așteptările cetățenilor, elemente necesare stabilității şi consolidării încrederii în instituțiile statului. Un rol cât mai activ al societății civile ca partener implicat în promovarea măsurilor de reformă şi în monitorizarea implementării acestora este o garanție a continuării și consolidării dezvoltării democratice”, consideră șeful executivului român.

Tot astăzi, 25 august, Dacian Cioloș va vizita grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia, renovată în cadrul programului de asistenţă a României pentru modernizarea domeniului educaţional din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Vlad

    Sa vedem ce benificii va aduce in continuare vizita oficialului Roman. Dar atit timp cit actuala guvernare intreprinde masuri de ameliorare a situatiei din tara, atunci partenerii nu vor ezita sa ne sustina in continuare.

  2. Viorel Eftodii

    Ha ha, Filat a furat miliarde si romanii s-au indepartat de noi, iar Filip in doar citeva luni a reintors increderea si sprijinul. Unul fura bani de la popor, dar altul ii aduce.

  3. alex kooper

    Mult conteaza ca Basescu a sarit din functie deoarece si acela sustinea haosul pe care il practica Filat in acesti 6 ani…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *