Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CV-ul și averea oficială a…

CV-ul și averea oficială a premierului propus, Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc, candidatul propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier al R. Moldova are 50 de ani, pe care i-a împlinit chiar în prima zi a anului 2016. Este om de afaceri, implicat, direct sau prin intermediul unor persoane interpuse sau firme off-shore, în gestionarea a zeci de firme. Numele lui Plahotniuc, care a plecat și apoi a revenit în politică, după arestarea lui Vlad Filat și scandalul legat de sistemul financiar bancar, a figurat de-a lungul timpului și în mai multe scandaluri și acuzații de corupție.

Vladimir Plahotniuc, născut în s. Pitușca, Călărași, s-a mutat la scurt timp în s. Grozești, r. Nisporeni. El a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013 și fost deputat în două rânduri: decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015.

Studiile și intrarea subită în politică

A învățat la școala medie din satul Grozești, r. Nisporeni până în 1983. În 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova cu diploma de inginer la specialitatea: Tehnologia Industriei Alimentare. În 2002 a obținut titlul de Master în Business și Administrare la aceeași universitate, iar în 2006 a devenit licențiat în drept, profilul Jurisprudență, specialitatea drept, la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

În perioada 1991–1993 a ocupat poziția de specialist la „Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor””, afiliat Primăriei mun. Chișinău. A îndeplint ulterior funcția de economist la „Euro Est Hundel” Ltd Moldova, apoi a lucrat la „Voyage” Ltd Moldova. În intervalul anilor 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001-2010 a îndeplint funcția de director comercial, iar mai apoi director general al „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului. Din 2005 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrare al Băncii Comerciale Victoriabank, după care în 2006 a devenit președinte și proprietar al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2011.

A intrat în politică cu doar 10 zile înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2010. În seara zilei de 19 noiembrie 2010, în cadrul ședinței biroului politic al PD s-a luat decizia ca Plahotniuc să fie candidatul la funcția de deputat cu numărul 2 pe lista acestui partid. La 30 decembrie 2010, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PDM, s-a decis numirea lui Plahotniuc în funcția de vicepreședinte al PD. În aceeași zi a fost ales prim-vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2015, când a plecat în urma mai multor acuzații aduse de rivalul său politic, Vladimir Filat.

Firmele oficiale și intermediarii

Oficial, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Vladimir Plahotniuc deține 3 firme. Acesta este fondator la 3 SRL-uri. „Prime Management”, „General Media Group Corp”, care deține posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3 și și „Radio Media Group INC”, care deține posturile de radio Maestro FM, Publika FM și Muz FM. Prin intermediari și firme din țară și peste hotare, Plahotniuc deține însă și alte proprietăți de milioane, hotelurile (Codru și Nobil), clubul de noapte Drive, clădirea impunătoare din bd. bd. Dimitrie Cantemir 1/1, acolo unde este şi sediul fundaţiei pe care o patronează, „Edelweiss”, dar şi cel al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, la fel, fondat de Plahotniuc, firma de pază (Argus-S), agenția de publicitate (Casa Media) sau agenția de modele (Angel-s).

Pe bd Dimitrie Cantemir 1/1, se înalţă un imobil grandios, cu mai multe niveluri. La parter este o filială a Victoriabank şi oficiul celor de la Petrom Moldova, ambele companii conduse în trecut de Plahotniuc. Totodată, pe această adresă şi-au avut sau încă îşi mai au sediul mai mulţi agenţi economici: „Finpar Invest” (între timp şi-a schimbat locaţia), „Casa Media”, „Telefe M International”, „Media Production” – toate afiliate lui Plahotniuc, dar şi firme despre care nu s-au ştiut prea multe lucruri…, până acum: „Inter Loyal” SRL, condusă de Boris Foca, cel care a iniţiat în 2012, împreună cu Moldova Agroindbank, şi un alt SRL administrat de el, cu o denumire aproape similară, „International Loyal Group”, proiectul pay&save, care promite să-ţi reîntoarcă pe cont o parte din banii plătiţi pe un anumit produs, achitat cu cardul, dar şi firma „Novenesys Corporation” SRL, administrată de un oarecare Dorin Mîţu şi fondată de un alt SRL cu acelaşi nume din România, vizată, în 2013, într-o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru obţinerea unor contracte dubioase, de milioane de euro, cu instituţii ale statului român.

Coincidenţă sau nu, Boris Foca, administratorul şi unul dintre fondatorii firmelor „Inter Loyal” şi SRL „International Loyal Group” şi fost reprezentant al „Novenesys Corporation” SRL, este membru PD, el apărând la mai multe evenimente şi în mai multe fotografii, în care îndeamnă oamenii să voteze pentru această formaţiune politică. Solicitat de ZdG, Foca ne-a spus însă că la mijloc ar fi doar o coincidenţă şi că firmele pe care le gestionează doar au închiriat oficii pe acea adresă, ele neavând vreo legătură cu Vladimir Plahotniuc.

Milioane și scandaluri

Clădirea impunătoare din bd. Dimitrie Cantemir, numită Global Business Center, are o suprafaţă oficială de peste 5200 (!) m.p. şi aparţine firmei, deja celebre (datorită mediatizării), „Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin, unul dintre numeroşii administratori ai afacerilor lui Plahotniuc. Despre acest SRL, fondat iniţial de Vera Morozan, sora lui Plahotniuc, ZdG a scris anterior că deţine terenul pe care a fost construit hotelul Nobil din centrul Chişinăului, iar presa a relatat în ultimii ani mai multe cazuri în care agentul economic a pus mâna pe terenuri sau alte bunuri ale statului, în special, prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti dubioase. Deşi pare evident, Plahotniuc nu a recunoscut niciodată că acest SRL i-ar aparţine. A recunoscut însă că ar deţine afaceri în mass-media şi hoteluri, doar că ele niciodată nu s-au regăsit în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietăţi, pentru că tot timpul au fost înregistrate pe alte persoane sau pe firme din zone off-shore.

Conform declarației sale cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, Plahotniuc deține la Prime Management cota parte în valoare de 33,8 milioane de lei. El are un apartament de 243 de m.p. pe str. Bulgară din Chișinău, acolo unde, de fapt, deține, prin intermediul familiei sale, peste 1000 de m.p., două garajuri și trei automobile de model Mercedes, cu o valoare de aproape 3 milioane de lei. În conturi bancare oficiale, Plahotniuc raporta, la început de 2015, aproape 2 milioane de lei și aproape 500 de mii de USD.

De-a lungul timpului, Vladimir Plahotniuc a fost implicat în mai multe scandaluri. În 2010 s-a descoperit că acesta a avut două identități, una în R. Moldova, cea de Vlad Plahotniuc și alta în România, unde era Vlad Ulinici. În ultimii ani, în urma războiului pe care l-a dus cu Vlad Filat, aflat acum la pușcărie, a fost numit de acesta „păpușar” și acuzat că ar conduce, din umbră, R. Moldova. Plahotniuc a fost monitorizat o perioadă și de către Interpol. El a fost acuzat de-a lungul timpului de implicare în atacuri de tip raider sau de de preluare ilegală a unor afaceri. Afaceristul însă niciodată, cel puțin oficial, în ultimii ani, nu a fost în vizorul procurorilor din R. Moldova, iar conform surselor din organele de drept, numele său nu figurează în niciun dosar penal. Singura sa calitate este cea de martor.