Principală  —  IMPORTANTE   —   CV-ul noului Parlament: cine sunt,…

CV-ul noului Parlament: cine sunt, câți ani au și cu ce se ocupă deputații

Astăzi, 21 martie, începând cu ora 13:00, va avea loc ședinţa de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a. Mai mult de jumătate dintre deputații nou-aleși se află la primul mandat de parlamentar.Totodată, 44 de deputați au mai fost parlamentari în legislaturile anterioare. Printre aceștia se regăsește și Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi parlamentari. 

Cel mai tânăr deputat are 24 de ani, iar cel mai în vârstă – 80

Cel mai tânăr deputat în noul Parlament, Dinu Plîngău, are doar 24 de ani și reprezintă Blocul „ACUM”. Decanul de vârstă al deputaților, la fel ca în legislatura anterioară, este Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani. Eduard Smirnov va prezida ședința de constituire a Parlamentului nou-ales, la fel ca și în legislatura anterioară. Vârsta medie a celor 101 de aleși ai poporului constituie 47 de ani.

44 de deputați au mai fost parlamentari în legislaturile anterioare

Printre aceștia se regăsește și Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi parlamentari. Este deputat în a opta legislatură a Parlamentului din totalul de zece. Și-a început activitatea de parlamentar în 1994. A fost Președinte al Comisiei politică externă, Vicepreședinte al Parlamentului, iar în perioada 1998 – 2001 a deținut funcția de Președinte al Parlamentului. Cumulativ, Dumitru Diacov are, până în prezent, 22 de ani de experiență în Parlament. 

26 de femei și 75 de bărbați

Dintre cei 101 deputați nou-aleși, 26 sunt femei. Astfel, ponderea femeilor în Parlament va crește până la 25,7% comparativ cu 21,8% cum era la începutul anului trecut. Câte 8 femei se regăsesc pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) și Blocului ACUM. Pe lista Partidului Socialiștilor se regăsesc șapte femei, iar Partidul Șor va avea în noul legislativ șapte deputați, dintre care trei femei și patru bărbați.

Fiecare al treilea deputat este jurist

Cei mai mulți parlamentari își au studiile în drept, fiecare al treilea fiind de profesie jurist, iar fiecare al patrulea – economist. Printre deputații din Parlamentul de legislatura a X-a sunt pedagogi, ingineri, istorici, medici, jurnaliști, agronomi, manageri. În Parlament vor mai activa un arhitect, un diplomat, un militar, precum și un specialist  în arte dramatice.

Toți deputații au studii superioare

Toți deputații din Parlamentul de legislatura a X-a au studii superioare, iar 43,5% dintre ei au studii de masterat, iar 14 deputați au titlu de doctor. Unicul academician printre deputați este Ivan Zabunov, PSRM. Parlamentarul este academician al Academiei de științe din Bulgaria.

La prima ședință a Parlamentului preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.