Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CV-ul fostului șef de la…

CV-ul fostului șef de la Comisia Națională de Integritate care vrea să devină primar al mun. Chișinău

Victor Strătilă a fost vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritate

Victor Strătilă, fost vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), intenționează să candideze pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Verde Ecologist. Strătilă a depus actele pentru a fi înregistrat în calitate de candidat ieri, 12 aprilie.

„Astăzi, împreună cu colegii din Partidul Verde Ecologist, am depus documentele pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile locale din 20 mai 2018 pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău”, a anunțat Victor Strătilă pe facebook.

Contactat de ZdG, fostul șef de la Integritate spune că a decis să candideze fiind motivat de „dorința de a schimba fața orașului și a veni cu noi schimbări anume pentru locuitorii municipiului Chișinău”. Strătilă spune că este membru al Partidului Ecologist din anii ’90, cu excepția perioadei în care a activat la CNI. Din februarie 2018 Strătilă susține că a redevenit membru al partidului.

Strătilă are 51 de ani și este jurist de profesie. Din aprilie 2013 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al CNI. Până a fi numit la CNI, Strătilă a fost avocat şi consultant în cadrul unor proiecte ale UE în R. Moldova. Timp de 5 ani, în 1994-1999, a fost anchetator superior, apoi procuror al secţiei anchetă penală a Procuraturii Chişinău.

În 2017 Victor Strătilă a candidat la funcția de președinte al Autorități Naționale de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, însă a picat testul cu detectorul de minciuni (poligraf).

Declaraţia de avere şi interese personale pentru 2017 Strătilă indică un apartament de 29 m.p., cu o valoare cadastrală de 180 de mii de lei, dar şi 7 terenuri agricole. Viitorul candidat la șefia primăriei Chișinău conduce, din 2012, prin comodat, o Toyota Corolla produsă în 2007.

În 2015, Strătilă a cumpărat un elicopter Ka-26, produs în 1975. Funcţionarul a intrat în posesia aparatului de zbor în urma unei licitaţii pe care şi-a adjudecat-o contra sumei de 103 mii lei. Strătilă spunea atunci că a cumpărat elicopterul având „o intenţie nobilă de a reabilita nava” de producţie sovietică, el fiind şi pilot, absolvent al Şcolii Militare Superioară de Pilotaj din Saratov (Rusia). „Elicopterul e în proces de reparaţie. Am făcut şcoala militară, am învăţat elicoptere, iar în aeroclubul din Craiova am zburat pe planoare”, declara anterior Strătilă.