Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea Supremă de Justiție „apără”…

Curtea Supremă de Justiție „apără” funcționarii care au picat testul de integritate

La 13 iulie curent, un complet din cinci judecători ai Curții Supreme de Justiție a decis să îi facă dreptate unui fost angajat al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) care a fost demis din funcție în urmă cu un an pentru că a picat testul de integritate la care a fost supus.

Serghei Fătu, s-a adresat în judecată cu cererea de a fi restabilit în funcție și de a-i achita prejudiciu pentru lipsa forțată de la locul de muncă, pe motiv că prin supunerea lui la testul de integritate i-au fost încălcate mai multe drepturi. După ce primele două instanțe au respins cererea lui, Curtea Supremă de Justiție a anulat hotărârile Judecătoriei Râșcani și a Curții de Apel Chișinău și a dispus să fie declarat nul ordinul prin care bărbatul a fost concediat pentru rezultatul negativ al testului de integritate profesională, relatează anticoruptie.md.

Motivul principal invocat de către judecătorii CSJ a fost lipsa unui act care să demonstreze că Serghei Fătu a fost anunțat despre posibilitatea de a fi supus unui test al integrităţii profesionale, așa cum prevede Legea privind testarea integrității profesionale.

Serghei Fătu a fost angajat în funcţia de specialist principal al Direcţiei Control Transport cu greutăţi şi/ sau gabarite ce depăşesc limitele. În perioada efectuării testării integrităţii profesionale, aflându-se la serviciu, în vederea trecerii unui camion cu încărcătură, greutatea căruia depăşeşte normele stabilite de legislaţia în vigoare, a extorcat şi primit suma de 100 de lei, numai după ce s-a încredinţat că testatorul a trecut alte puncte de control ANTA. Suma respectivă a fost transmisă de către testor la sugestia agentului public Alexandru Chistol.
Deși fapta comisă a fost documentată, CSJ a dispus reangajarea la ANTA a lui Serghei Fătu și achitarea a 113 mii de lei, în calitate de salariu pentru lipsa forțată de la locul de muncă.

Precizăm că testarea integrității profesionale a fost sistată de către CNA în aprilie 2015 după ce Curtea Constituțională s-a expus asupra neconstituționalității unor vederi din lege. În scurt timp, autorităţile au venit cu un nou proiect de lege pentru evaluarea integrităţii instituţionale. La 26 mai 2016, noua lege a fost votată de Parlament, în pofida criticilor societății civile.

Sursa: anticoruptie.md