Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea Constituțională examinează sesizarea PL…

Curtea Constituțională examinează sesizarea PL privind statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova

Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) examinează astăzi, 4 iunie, sesizarea depusă de șapte deputați liberali prin care aceștia cer ca prevederile din legislația națională ce statuează că limba rusă este limbă de comunicare interetnică să fie declarate neconstituționale. Înainte de ședința CC, în fața instituției a avut loc o acțiune de protest, organizată de membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Participanții la acțiune s-au pronunțat împotriva retragerii statutului special al limbii ruse pe teritoriul R. Moldova și au scandat „Da, limbii ruse!”.

„În situația în care R. Moldova se mai confruntă cu  „moștenirea culturală” lăsată din perioada sovietică de deznaționalizare și rusificare a populației sale, instituirea unui statut privilegiat pentru limba rusă, semnifică, de fapt, orientarea minorităților naționale către limba și cultura rusă, ceea ce implicit are ca efect continuarea procesului de rusificare a lor”, argumentează liberalii în sesizarea depusă la Curtea Constituțională.

Socialistul Vlad Bătrâncea a calificat sesizarea PL drept o acțiune de promovare politică care are drept scop doar crearea unor tensiuni în societate, în situația în care R. Moldova este o țară multinațională, iar limba rusă este limba de comunicare între ucrainenii, rușii, găgăuzii și bulgarii care locuiesc pe teritoriul statului.

Deputatul Vlad Bătrâncea a declarat că se așteaptă la orice decizie din partea judecătorilor constituționali, acuzându-i că ar fi luat anterior decizii contradictorii. În cazul în care CC va admite sesizarea, susține Bătrâncea, socialiștii nu vor tolera decizia și vor ieși cu o declarație publică.

Foto: captură privesc.eu