Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea Constituțională a avizat negativ…

Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de modificare a Constituției, propusă de PLDM și PSRM

Astăzi, Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege propus de PLDM și PSRM privind revizuirea  Constituției, art. 78, 85 alin. (4) și 89, ce ține de alegerea și demiterea președintelui R. Moldova de către cetățeni.

Sesizarea celor  37 de deputaţi, reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare  PLDM și PSRM, a fost depusă la Curtea Constituţională la 17 februarie 2016. Inițiativa prevedea „revenirea la alegerea şefului statului prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, dar şi la revenirea la instituţia demiterii din funcţie a preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, constatate de către Curtea Constituţională sau Curtea Supremă de Justiţie. Propunerea de demitere din funcţie a preşedintelui, iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi susţinută de majoritatea deputaţilor, va fi obligatoriu urmată de un referendum, prin intermediul căruia cetăţenii Republicii Moldova se vor pronunţa pe marginea demiterii Preşedintelui.”

Liberal democrații și socialiștii au inclus în proiectul legii de revizuire a Constituției și motivul în baza căruia ar fi putut fi demis Președintele: în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, constatate de către Curtea Constituțională sau Curtea Supremă de Justiție.

Avizul negativ a fost explicat prin faptul că: Curtea Constituțională a reținut că demiterea din funcţie pentru „fapte grave de încălcare a Constituţiei” este în sine criticabilă, deoarece este o sursă de confuzie şi ambiguităţi, atât privind conţinutul unor astfel de „încălcări” ale Constituţiei, precum şi sub aspectul procedurii şi autorităţii cu competenţa de constatare, precum şi a efectelor unor astfel de constatări. Curtea a constatat că această prevedere consacră o confuzie între răspunderea juridică penală şi răspunderea politică a Preşedintelui.

În acest context, Curtea a subliniat faptul că una din sarcinele fundamentale ale sale constă în securizarea ordinii normative născută din Constituţie. În acest sens, avizele Curții Constituționale privind inițiativele de modificare a Constituției au ca scop protejarea valorilor fundamentale ale Constituției de practicile abuzive ale actorilor politici, sociali sau instituţionali. Prin urmare, după avizarea de către Curtea Constituţională, nu se admit intervenții în textul proiectului legii de revizuire a Constituţiei, iar ignorarea sau depașirea acestora conduc la nulitatea modificărilor astfel operate