Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum va trata Partidul Democrat…

Cum va trata Partidul Democrat expertiza juridică a Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral

Partidul Democrat din Moldova a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a făcut referire inclusiv la analiza Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral, care urmează să fie primită în curând. Vlad Plahotniuc a spus, în același context, că PD va ține cont de recomandări, însă a neglijat opinia celor care și-au manifestat nemulțumirea față de schimbarea sistemului de vot, susținând că ar fi vorba doar de niște mici grupuri de ONG-uri, în spatele cărora s-ar ascunde opoziția extraparlamentară.

Duminică, în timp ce oamenii se adunau în fața Parlamentului pentru a protesta, zeci de autobuze, care transportau organizat oamenii, se îndreaptau în mai multe orașe din țară, precum Ialoveni, Edineț și Cahul, pentru mitinguri în favoarea sistemului mixt. ZdG a scris vineri, 9 iunie, că mai mulți primari din țară mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a publicat dicuțiile audio cu câțiva funcționari publici din unele sate din raionul Rezina.

„Se insistă că ar urma să fie primit un aviz, când de fapt, ar urma o serie de recomandări. Aș vrea să fie foarte clară poziția PD față de această analiză – noi o vom analiza cu tot interesul, ne dorim să avem această expertiză. Imediat ce primim această expertiză, o vom analiza și vom începe să facem în proiect toate schimbările necesare.  Faptul că opoziția neparlamentară  și un număr foarte mic de ONG-uri luptă împotriva alegerii directe a deputaților e un lucru regretabil. Respectăm dreptul lor de a se manifesta așa cum vor, însă nu putem accepta ca aceste grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă. E regretabil faptul că opoziția extraparlamentară nu are curaj să iasă în fața oamenilor și se ascunde după ONG-uri. Noi vom merge mai departe cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral”, a spus Plahotniuc.

Totodată, Candu a subliniat că urmează să se deplaseze la Veneția. „Comisia de la Veneția nu dă recomandări negative sau pozitive, ci vine cu recomandări. Voi merge la Veneția pentru a avea discuții cu membrii Comisiei de la Veneția, când va avea loc ședința în Camera Mare”, a precizat Andrian Candu.

Un protest a avut loc duminică, 11 iunie, la care au participat lideri ai unor partide politice din opoziție, mai multe ONG-uri și personalități din diferite domenii. Aceștia au rezervat spațiul din fața Parlamentului și au îndemnat cetățenii să se alăture acțiunii de protest pentru a cere deputaților retragerea proiectelor de lege, votate în primă lectură, care presupun modificarea sistemului electoral proporțional în unul mixt.

„Practic, nu ne-a mai rămas altceva decât să protestăm, pentru că dacă ei adoptă modificarea sistemului, putem să spunem „la revedere” pentru o perioadă lungă de timp schimbărilor pozitive din stat, inclusiv la nivelul democrației, deschiderii instituțiilor, reformei justiției, independenței și luptei cu corupția. Cu acest vot uninominal s-ar putea să avem un sistem electoral care va favoriza populismul și cumetrismul, conexiunile cu oamenii bogați, care nu neapărat și-au făcut averile în mod onest. Vom avea multiplicat, dacă vreți exemplul lui Șor – primarul de Orhei, acuzat pe dosare de corupție. E important să nu lăsăm să ni se fure instituția alegerilor. Cel puțin, oamenii ieșeau liber la vot și aveau opțiuni. Acum, se vrea să ni ia și asta”, a declarat anterior directoarea de Programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova,  Nadejda Hriptievschi pentru ZdG.

Pe de altă parte, în timp ce oamenii se adunau în fața Parlamentului cu drapele R. Moldova, zeci de autobuze,  care transportau organizat oamenii, se îndreaptau în mai multe orașe din țară, precum Ialoveni, Edineț și Cahul, pentru mitinguri în favoarea sistemului mixt. Anti-protestul, care nu a fost anunțat anterior de niciun lider politic sau ONG, a fost prezentat pe scenele instalate în aceste orașe drept „o campanie de informare pentru susținerea votului mixt, inițiată de societatea civilă”.

ZdG a scris vineri, 9 iunie, că mai mulți primari din țară mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a publicat dicuțiile audio cu câțiva funcționari publici din unele sate din raionul Rezina. Contactați ulterior, primarul satului Echimăuți, Igor Marcu, și președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta organizației teritoriale a PDM, au negat astfel de informații. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalei Gamurari nu a infirmat, dar nici nu a confirmat informația, invocând că nu ar fi la curent cu ultimele acțiuni ale partidului.