Cum și de către cine sunt recepționate încălcările sesizate de alegători

În ziua alegerilor parlamentare, cetățenii R. Moldova se pot adresa la mai multe numere de telefon pentru a semnaliza eventualele încălcări privind desfășurarea procesului electoral. Redacția ZdG a verificat funcționalitatea acestor linii fierbinți.

La 22 februarie curent, prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019. De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888 și 022 255063. Redacția ZdG a telefonat la aceste numerele pentru a verifica dacă sunt funcționale.

La primul număr de telefon (022 250888) apelul a fost închis imediat. La cel de-al doilea număr de telefon (022 255063) ne-a răspuns un bărbat, care ne-a îndemnat să seisizăm încălcarea. Acesta a declarat că va înregistra seisizarea noastră.

Un alt număr la care se pot adresa cetățenii este numărul unic 022880101 al Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ al Comisiei Electorale Centrale. Operatorul ne-a rugat să expunem problema, după care ne-a comunicat că seisizarea privind comiterea unei ilegalități o putem depune la secția de poliție locală. Ulterior, redacția ZdG a fost contactată de un reprezentant al poliției pentru a înregistra încălcarea depistată.

Urmăriți live pe ZdG toate evenimentele din ziua alegerilor parlamentare:

LIVE/ Moldova alege Parlamentul. Primii alegători aduși în mod organizat

Accesați harta interactivă pentru a vedea toate circumscripțiile uninominale deschise în țară și peste hotare, adresele secțiilor de votare și a găsi informații despre toți candidații care aspiră la un mandat de parlamentar.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    CU DRAG VLAD PLAHOTNIUK SAU CU DRAC VLAD PLAHOTNIUK???

    Întorcându-mă de la alegeri mi-am luat corespondența din cutia poștală. Am găsit acolo un plic mare alb cu sigla PDM (cei trei trandafiri). Plicul era sigilat bine și deschizăndu-l am văzut, că conține MINCIUNILE obișnuite ale Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk în limbile rusă și română și semnătura dumnealui. Apropo, în română semnează Plahotniuc, iar în rusă Plahotniuk, ca și cum NUMELE se schimbă odată cu limba. El în politică la uzurpare, mituire, minciuni, etc. se pricepe, dar în ONOMASTICĂ este PROST CU TOTUL.

    ONOMASTICA este o disciplină lingvistică al cărei obiect de studiu este originea, formarea și evoluția numelor proprii. Numele propriu nu se schimbă odată cu limba. Ori una, ori alta, adică ori Plahotniuk, ori Plahotniuc, da s-o schimbi când una, când alta este greșit. Deci, ori ești Alexandru, ori ești Alexandr, da s-o schimbi odată cu limba, trecând de la una la alta este greșit.

    Cât despre scrisoarea semnată “Cu drag (drac?) Plahotniuc” motanul meu a făcut-o ferfeniță. Se vede, că simte el ceva legat de Talpa Iadului, acolo. Asta pe moldovenii noștri turmentați îi amăgești cu cârnăciori, mititei, turte dulci de harhar, concerte, etc., da pisicile simt că de fapt semnează CU DRAC PLAHOTNIUK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *