Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum răspunde candidatul la șefia…

Cum răspunde candidatul la șefia SIS, întrebat despre stat capturat, abateri și situația la frontiera transnistreană

Cu șase voturi, Alexandr Esaulenco, actualul vicedirector al Serviciului Informații și Securitate (SIS), a fost aprobat de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului drept candidat la funcția de director al instituției. Tot astăzi, candidatura acestuia urmează a fi suspusă votului în plenul Parlamentului.

Potrivit CV-ului atașat la proiectul de lege pentru înaintarea candidaturii acestuia la șefia SIS, Alexandr Esaulenco a făcut studii în drept la ULIM, iar din 1999 activează în cadrul SIS. Acesta a evoluat de la funcția de ofițer de securitate la cea de șef al direcției generale contraspionaj, de șef al direcției generale contrainformații militare și de director adjunct al SIS.

Adjunct al Serviciului, Esaulenco a ajuns în noiembrie 2018, fiind propus în funcție de fostul director al SIS, Vasile Botnari.

Candidatura lui Esaulenco a fost aprobată de toți cei șase membri ai Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, prezenți în ședința de astăzi: Chiril Moțpan, Igor Grosu, Oazu Nantoi, Fiodor Gagauz, Oleg Savva și Victor Gaiciuc.

Înainte de a fi votat proiectul de lege, membrii comisiei, dar și alți deputați, i-au adresat întrebări lui Alexandr Esaulenco.

Deputatul Oazu Nantoi a întrebat candidatul în ce măsură SIS controlează activitatea structurii de securitate din regiunea transnistreană.

„Ținând cont de faptul că pe teritoriul R. Moldova se află ilegal trupele militare străine, Serviciul are drept prioritate de bază explorarea tuturor exponenților care atentează la securitatea națională, respectiv, îmi dau bine seama că este vorba despre dlul Ghebos și acest persoanj se află în vizorul SIS”, a fost răspunsul lui Esaulenco.

Oazu Nantoi l-a întrebat pe actualul vicedirector al SIS „Cum se întâmplă că în campaniile electorale anterioare, mai bine zis în ziua votării, în ziua de 13 noiembrie 2016 și 24 februarie 2019 s-a observat transportarea masivă a alegătorilor” și dacă „SIS a avut ceva informații în prealabil și ce prevede legislația R. Moldova”?

„Evident, Serviciul a monitorizat în zilele respective și am observat acest flux de persoane, doar că percepem tot fluxul de persoane ca cetățeni ai R. Moldova. În zonele respective am monitorizat doar punctele vamale interne și nu recunoaștem frontiera cu regiunea transnistreană. Respectiv, SIS dispune de informații cu referire la fluxul de persoane, unitățile de transport care au fost utilizate pentru transportarea cetățenilor. Informațiile au fost raportate decidenților în perioada respectivă”, a declarat candidatul la șefia SIS.

Deputatul Dan Perciun l-a întrebat pe Alexandr Esaulenco care a fost implicarea SIS-ului la „capturarea statului” și care vor fi pașii, după ce Parlamentul a adoptat o declarație privind declararea R. Moldova drept stat capturat.

„În calitate de eventual șef al Serviciului, voi depune eforturi maxime pentru ca Serviciul să nu fie utilizat de către un grup de persoane care ar avea scopuri contrare interereselor cetățenilor R. Moldova. Evident, dacă au fost comise careva abateri sau nereguli acțiunile vor fi exploarate, iar rezultatele vor fi raportate beneficiarilor informației, Comisiei securitate Nanțională”, susține Esaulenco.

Perciun a solicitat candidatului să spună dacă în ultimii ani de activitate ai SIS-ului au fost comise ilegalități sau abateri.

„Este o întrebare complexă, pentru că am avut poziția de director adjunct, dar aceste acțiuni care au fost întreprinse anterior, vor fi investigate. Opinia personală este că au fost anumite acțiuni care urmează a fi investigate”, a precizat Alexandr Esaulenco.

Dar ce a făcut posibilă capturarea SIS-ului?”, a continuat Perciun.

„A fost posibil pentru că în fruntea statului au fost persoane care au încercat să acapereze statul, tot ce s-a vehiculat, dar este opinia mea personală. Sunt o persoană care am activat în Serviciu. Sunt ofițer de carieră și voi depune eforturi maxime pentru ca pe viitor aceste acțiuni să nu aibă loc”.

La rândul său, Igor Grosu i-a solicitat candidatului să numească prioritățile sale pentru ca „în acest mandat să faceți ca instituția să devină instituție viabilă, funcțională, prietenoasă publicului”.

„În calitate de obiectiv prioritar pentru mine ar fi sporirea încrederii instituționale a Serviciului, prin dialog cu societatea civilă, prin publicarea rapoartelor anuale, prin comunicarea permanentă cu Comisia de securitate națională”, a fost răspunsul lui Esaulenco.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică,

a declarat că în adresa SIS au fost formulate deja mai multe demersuri cu solicitări de informații privind interceptările apărute recent în spațiul public, dar și arestarea celor șapte cetățeni turci.

Vasile Botnari a fost demis de la șefia SIS pe 8 iunie 2019 de către majoritatea parlamentară formată de Blocul ACUm și PSRM.