Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum explică un membru al…

Cum explică un membru al Comisiei juridice rolul concursului organizat de Parlament pentru funcțiile la CC

Sursă foto: tvrmoldova.md

Concursul organizat de Parlament privind desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională nu este stipulat în lege, respectiv a fost doar o „încercare” și nu o procuderă obligatorie, iar hotărârea privind selectarea magistraților aparține, până la urmă, fracțiunilor din Parlament.

Explicația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă de către deputatul PSRM Vladimir Țurcan, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, cea care la 25 iulie i-a desemnat pe fostul secretar la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, drept câștigători ai concursului pentur două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională.

„Eu cred că la momentul raportării proiectului respectiv va fi dată și o explicație ce ține de concurs, exact așa cum s-a întâmplat cu Guvernul. Acolo tot a fost concurs, dar după aceea nu Comisia a luat o decizie, dar reprezentanți ai Guvernului. Hotărârea aparține fracțiunilor și Parlamentului. În lege nu este expres stipulat că trebuie să fie concurs sau care-i modalitatea. A fost așa un fel de know-how, o încercare”, a declarat Vladimir Țurcan, solicitat să explice ce se întâmplă cu rezultatele concursului în contextul în care astăzi, 15 august, trei deputați din majoritatea parlamentară, care reprezintă fracțiunile PAS, PPDA și PSRM, au înregistrat un proiect de lege prin care îi propun drept judecători la Curtea Constituțională pe fosta judecătoare Domnica Manole și membrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Dumitru Pulbere.

„Cum poate fi anulată hotărârea concursului care nici nu este prevăzut de lege?”, a declarat secretarul Comisiei care organizat concursul, întrebat dacă urmează a fi anulate rezultate procedurii efectuate.

Vladimir Țurcan susține că membrii Comisiei juridice, numiri și imunități nu au examinat încă proiectul de hotărâre privind numirea Domnicăi Manole și a lui Dumitru Pulbere la Curtea Constituțională.

„Comisia juridică urmează să examineze această inițiativă legislativă ce ține de înaintarea candidaților și se va expune și pe marginea concursului”, a declarat Vladimir Țurcan.

Decizia Comisiei ar urma să fie lută pe parcursul zilei de mâine, atunci când pe ordinea de zi a legislativului ar urma să fie introdus și subiectul privind numirea de către Parlament a doi judecători constituționali.

Contactat, fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, desemnat la 25 iulie câștigător al concursului organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului pentru un fotoliu de magistrat la Curtea Constituțională, a declarat pentru Ziarul de Gardă că nu a aflat din presă despre faptul că sunt promovate alte candidaturi la CC și că nu a fost informat de Parlament despre o eventuală anulare a rezultatelor concursului.

Dacă ex-magistrata Domnica Manole s-a regăsit printre persoanele care au depus dosarul la Parlament pentru funcția de judecător la CC, atunci Dumitru Pulbere, care de doi ani este președinte al Comisiei pentru constituționalitatea și drepturile omului din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele R. Moldova Igor Dodon, nu s-a regăsit printre cei care au despus dosarele.

Actuala Lege cu privire la Curtea Constituțională stipulează că judecătorul CC poate deţine această funcţie pe durata a două mandate, respectiv, Dumitru Pulbere, care a deținut două mandate la CC, între 2001-2007 și 2007-2013, nu ar întruni respectiva condiție pentru a accede la CC.

Contactat pentru a face precizări referitor la acest aspect, Dumitru Pulbere a refuzat să ofere careva declarații până când subiectul privind numirea sa nu va fi examinat de Parlament. Acesta a refuzat să răspundă și întrebat despre cine i-a propus să fie numit la CC.