Cum explică președintele Dodon decizia de a nu respecta hotărârea Guvernului Sandu în privința zilei de doliu din 23 august

Igor Dodon, președintele R. Moldova, susține că nu a respectat decizia Guvernului R. Moldova privind declararea zilei de 23 august 2019 drept zi de doliu pentru că nu ar fi fost respectate procedurile atunci când a fost luată această decizie.

„Sunt multe întrebări la aprobarea aceste decizii. În 28 de ani de independență, zilele de doliu au fost decretate prin decrete prezidențiale. Considerăm că prin decret prezidențial se decretrează astfel de zile”, a declarat Igor Dodon, după ce a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” cu ocazia a „75 de ani de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști”. Președintele a fost, în ziua de 23 august 2019 la Comrat unde a sărbătorit „aniversarea a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă”. Președinția nu a arborat în bernă drapelul de stat.

Guvernul R. Moldova a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste.

,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau  i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați” a declarat Maia Sandu.

În context, Guvernul a declarat ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă, în intervalul 09:55-10:00, a drapelului de stat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *