Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum explică ministrul de Externe…

Cum explică ministrul de Externe declarația că intervenția armatei ruse în 1992 nu a fost decât „pentru a opri vărsările de sânge”

Interviu_ES Aureliu Ciocoi, 17.02.2017_dantomozeiRO 3

Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, ministrul de externe Aureliu Ciocoi, a explicat că declarația sa potrivit căreia în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”, a fost una foarte exactă.

„Bine, nu mă apuc acum să repet exact cum am spus, dar ceea ce am spus în timpul conferinței de presă, asta este originalul. Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din ‘90 până în iulie ‘92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al R. Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent. Generația noastră, noi cunoaștem foarte bine ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat atunci”, a spus Ciocoi.

Amintim că ministrului Ciocoi i s-a cerut să își depună cererea de demisie după declarația sa. Nedumeriți de declarația ministrului s-au arătat mai mulți veterani, care au spus, în cadrul unei conferințe de presă, că ministrul Ciocoi trebuie să își ceară scuze publice.