Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum comentează Maia Sandu faptul…

Cum comentează Maia Sandu faptul că Ruslan Flocea a câștigat concursul pentru funcția de director al CNA

Șefa Guvernului afirmă că nu este de acord că la concursurile pentru anumite funcții de conducere participă oameni din anturajul politicienilor și le câștigă, dar menționează că acest lucru se întâmplă, inclusiv, din motivul că mulți cetățeni nu vor să se implice.

„Sunt de acord, apar anumite întrebări. Nici mie nu-mi place că a ieșit așa. Nu pot să spun dacă Parlamentul va aproba candidatura acestuia, dar ar fi mai bine dacă nu consilierii premierului sau ai președintelui ar fi cei care ar participa și ar câștiga acest concurs. Nu am ceva împotriva domnului Flocea, cu care am lucrat împreună când eram ministra Educației, dar asta e altceva. Nu pot să spun dacă e corect sau nu, dar ar fi mai bine să nu participe consilieri”, a comentat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Главное” de la postul TVC21, fiind întrebată ce crede despre faptul că secretarul Președinției a acumulat cele mai multe puncte la concursul pentru funcția de director al CNA.

În același timp, aceasta îndeamnă cetățenii să fie mai activi și să participe la asemenea concursuri.

„Dacă mai mulți oameni ar participa la aceste concursuri, ar fi mai ușor să fie găsiți oameni care nu sunt apropiații politicienilor, sunt profesioniști, onești și în care să ai încredere că vor lupta cu corupția indiferent de circumstanțe. (…) Pe de o parte, toți vor schimbări, să fie numiți în funcție oameni apolitici, iar pe de altă parte, sunt foarte puțini cei care vor să se implice. (…) Oamenii trebuie să participe la concursuri. Eu înțeleg că unii au salarii mari, viață interesantă, ONG-uri. Și colegii mei din Guvern au renunțat la acestea. Dacă noi nu vom veni să lucrăm măcar 2-3 ani în instituțiile de stat, nu vom reuși să construim statul pe care ni-l dorim”, a conchis ea.

Luni, 29 iulie, a avut loc concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), în urmă căruia învingător a ieșit Ruslan Flocea, care a acumulat cu 312 puncte. Acesta a fost urmat de Cristina Țarnă – 173 puncte și Vitalie Verebceanu – 155 de puncte. În total, la concurs au fost admiși nouă candidați.

Actualmente, Ruslan Flocea este secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova.

Conform unui comunicat emis de Legislativ, procesul-verbal al Comisiei juridice, numiri și imunități care reflectă derularea concursului în cauză va fi transmis Parlamentului, care urmează să ia decizia finală.