Cum au reacționat PSRM, ACUM și PDM la anunțul că Vladimir Țurcan a devenit președintele CC

Cum au reacționat PSRM, ACUM și PDM la anunțul că Vladimir Țurcan a devenit președintele CC
6 vizualizări
19 august 2019 | 17:20

Anunțul că Vladimir Țurcan, exponent al socialiștilor, a fost ales președinte al Curții Constituționale (CC) a provocat diverse reacții în rândurile politicienilor. Reprezentanții blocului ACUM și cei ai Partidului Democrat din Moldova (PDM) critică acest lucru, în timp ce socialiștii sunt de acord.

Prima nemulțumire a venit din partea Maiei Sandu, care a solicitat ca fiecare membru al CC să facă publică opțiunea de vot, deși procedura este secretă.

Deputatul ACUM Octavian Țîcu susține poziția șefei Guvernului și repetă că „orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai nocivă”.

Iurie Reniță și-a exprimat regretul și a scris pe pagina sa de Facebook că „ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o adevărată rușine și o decepție totală. Să tragă concluziile de rigoare și să suporte consecințele cei care umblă cu plocoane pe la Palatul Sultănesc”.

Contactat de ZdG, deputatul PSRM Grigore Novac a menționat că Țurcan este o persoană potrivită pentru această funcție.

„Domnul Țurcan întrunește toate condițiile prevăzute de actuala legislație în vigoare pentru a deține această funcție. Nu avea să fie domnul Țurcan, ar fi fost altcineva. Este o treabă internă a CC. Ei, prin vot secret, își aleg președintele. Nu știu cât de corect ar fi ca să se implice cineva, să se dea cu părerea. (…) Este o responsabilitate foarte mare. Trebuie să cunoști foarte bine materia constituțională. Eu nu știu câți au dorit și își doresc să dețină această funcție. (…) Eu consider că domnul Țurcan este pregătit pentru această funcție, deoarece am activat 4 ani și în cadrul Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și vă spun cu certitudine că chiar este foarte pregătit pentru această postură. Cunoaște și are experiență foarte bogată în jurisprudență”, a declarat socialistul pentru ZdG.

Totodată, acesta susține că votarea lui Țurcan la șefia Înaltei Curți nu avantajează „în niciun fel” PSRM, al cărui membru este.

Referitor la nemulțumirile reprezentanților ACUM, Novac a spus că „fiecare are părerea lui”.

Președintele R. Moldova, care se declară „lider neformal” al PSRM, a precizat că apreciază „calitățile profesionale ale noului președinte al CC”.

Liderul interimar al PDM, Pavel Filip, critică reacția copreședintei ACUM, Maia Sandu.

„Este un lucru grav” că un președinte de partid membru al coaliției de guvernare își trimite oamenii (membri de partid) în funcții la CC, iar apoi se minunează public și iarăși „nu-i place ce a ieșit”. Membri de partid ați trimis, membri de partid au fost aleși în funcții! „E logic!”, a scris democratul pe pagina sa de Facebook.

„Vreau să aduc, pe această cale, „sincere felicitări” Maiei Sandu și celor din Blocul ACUM cu finalizarea cu succes a procesului de „depolitizare” a Curții Constituționale. Felicitări!!! Simțiți aerul schimbării?!”, a scris deputatul PSM Andrian Candu pe aceeași rețea socială.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

(GALERIE FOTO) Cum a arătat astăzi „Orășelul European” din centrul Capitalei

Astăzi, 13 mai, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din centrul capitalei, a fost amenajat un „Orăşel European” cu puncte de informare cu privire la proiectele UE în R. Moldova, iar ambasadele acredit…
(GALERIE FOTO) Cum a arătat astăzi „Orășelul European” din centrul Capitalei

Declarațiile lui Ceban și Năstase după calificarea în turul II

După ce au aflat că rezultatele preliminare ale scrutinului local anticipat din Chișinău, Ion Ceban și Andrei Năstase au ieșit în conferințe de presă pentru a mulțumi alegătorilor pentru votul acordat, iar echi…
Declarațiile lui Ceban și Năstase după calificarea în turul II

Unul dintre autorii tâlhăriei din Hînceşti, ajuns în fața magistraţilor

Procuratura raionului Hânceşti a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui locuitor al raionului de comiterea tâlhăriei.
Unul dintre autorii tâlhăriei din Hînceşti, ajuns în fața magistraţilor

Centrul de Telecomunicaţii Speciale al R. Moldova l-a votat pe Plahotniuc prim-ministru. Lista postacilor de partid

Recent pe zdg.md a fost inițiat un sondaj on-line care îndemna cititorii să aleagă  cine cred ei că va fi următorul premier desemnat. Mai exact, întrebarea sondajului sună așa: „Preşedintele Parlamentului, Adri…
Centrul de Telecomunicaţii Speciale al R. Moldova l-a votat pe Plahotniuc prim-ministru. Lista postacilor de partid

Reacția lui Igor Dodon după ce Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare

Igor Dodon, președintele R. Moldova a anunțat că va iniția discuții cu principalele forțe politice care au ajuns în Parlament, “pentru a găsi împreună soluții optime pentru țară în actuala conjunctură pos…
Reacția lui Igor Dodon după ce Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare

VIDEO/ Reprezentantul Olandei este câștigătorul Eurovision 2019. Câte puncte a obținut

Piesa „Arcade”, interpretată de Duncan Laurence i-a adus victoria Olandei la cea de-a 64-a ediție a Eurovision. Prestația Olandei a câștigat simpatia juriului și a telespectatorilor din mai multe țări, acumulân…
VIDEO/ Reprezentantul Olandei este câștigătorul Eurovision 2019. Câte puncte a obținut