Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum au răspuns Manole și…

Cum au răspuns Manole și Țurcan la întrebările democraților

Fosta judecătoare Domnica Manole, care s-a regăsit pe lista Blocului ACUM la alegerile parlamentare, dar și deputatul socialist Vladimir Țurcan, au fost luați la întrebări de deputații din opoziție, în circumstanțele în care au fost numiți judecători la Curtea Constituțională, asta deși, anterior, Legislativul a organizat un concurs pentru aceste două funcții, iar câștigători au fost desemnați alți candidați. 

Andrian Candu a întrebat-o pe Domnica Manole dacă merită să ajungă la Curtea Constituțională, chiar dacă nici Parlamentul, nici Guvernul, dar nici Consiliul superior al Magistraturii, nu au desemnat-o câștigătoare a concursurilor organizate pentru ocuparea fotoliilor de judecători la CC.

„Formațiunea cu care sunteți afiliată, permanent a susținut și promovat valori importante, declarate în fața cetățenilor, și în baza cărora s-a obținut votul cetățenilor: meritocrație, transparență și depolitizare. Ați participat la concursurile organizate de trei instituții de o importanță cea mai mare, care însă nu v-au acceptat. Fiind vorba de meritocrație, considerați oare că meritați după toate aceste eșecuri să fiți numită judecător?”, a întrebat fostul președinte al Parlamentului.

Domnica Manole a declarat însă că unica sa afiliere este legea și că nu este membru de partid. După ce Candu a insistat să obțină totuși un răspuns, fosta judecătoare a menționat: „Eu merit să mă aflu în lista judecătorilor la Curtea Constituțională. De trei ani am fost pe baricade în R. Moldova și am luptat pentru respectarea legii”.

În replică, Andrian Candu i-a imputat că aceasta va ajunge la Curtea Constituțională doar pentru că este afiliată unui partid și pentru că a participat la proteste: „Este un fel de gratitudine din partea acestui partid”.

Pavel Filip, i-a întrebat, la rândul său, pe cei doi candidați ce limbă vorbesc.

„Eu vorbesc limba moldovenească, așa cum m-a învățat mama și tatăl meu”, a spus Vladimir Țurcan.

După răspunsul lui Țurcan, deputatul Vlad Batrîncea a intervenit și a declarat că cei doi candidați nu sunt obligați să răspundă la întrebările deputaților. În aceste circumstanțe, solicitată să spună ce limbă vorbește, Domnica Manole a declarat că se abține.

Următoarea întrebare a venit, din nou, din partea lui Andrian Candu, care i-a solicitat lui Țurcanu să precizeze ce cetățenii deține pe lângă cea a R. Moldova.

„Cu mândrie pot să spun că am doar cetățenia R. Moldova”, a spus deputatul socialist.

Solicitat să precizeze dacă deține sau nu și cetățenia Federației Ruse, Țurcanu nu a răspuns, iar președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a sărit în ajutorul colegului său de partid, menționând că acesta a răspuns deja clar la această întrebare.

Deși opoziția mai avea întrebări pentru cei doi candidați, socialistul Grigore Novac a solicitat aplicarea art. 108 din Regulamentul Parlamentului, pentru a încheia dezbaterilor. Astfel, cei doi candidați au scăpat de celelalte întrebări ale deputaților.