Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească firma care va construi „Arena Națională” de la Stăuceni

Vineri, 13 aprilie, Guvernul R. Moldova a aprobat o Hotărâre care stabilește criteriile generale de selectare a partenerului privat care ar urma să construiască sala polivalentă, numită „Arena Națională”, de la periferia Capitalei, în comuna Stăuceni.

Astfel, criteriile de bază la selectarea partenerului privat, stabilite de Guvern, sunt:

– experiență generală în domeniul construcțiilor cu minimum 3 proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul ultimilor 5 ani (2013 – 2017), cel puțin cu o valoare de 30 mln. euro/proiect;
– experiență în construcția edificiilor de profil sportiv similare obiectului contractului parteneriatului public-privat (arene, complexe sportive, stadioane) – minimum 1 proiect realizat pe parcursul ultimilor 5 ani. Proiecte care sunt în etapa de execuție de peste 50% sunt considerate eligibile;
– cifra de afaceri medie anuală minimă din activități de construcții de cel puțin 50 mln. euro/an în ultimii 3 ani;
– acces la linii de finanțare de minimum 50 mln. euro de la instituții bancare sau orice alte instituții financiare cu reputație

În Hotărârea de Guvern se menționează că la concurs pot participa persoanele juridice de drept privat din Republica Moldova şi/sau ale unui stat cu care Republica Moldova are semnate acorduri de cooperare comercial-economică şi/sau privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Conform aceluiași document, finalizarea construcției arenei polivalente trebuie să aibă loc în termen de 12 luni din momentul recepționării de către partenerul privat a autorizației de construcții.

Subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, atunci când, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM), proiectul a fost anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova.

Citiți și:


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *