„Cred că un nou Guvern va fi votat foarte curând, pentru că mai multor formațiuni din Parlament le este frică de alegeri anticipate”

Interviu cu Maia Sandu, ministra Educației

Joi, după ne-votarea Guvernului Leancă-2, ați plecat din R.Moldova. Reveniți?
Am avut o problemă de ordin personal. Am revenit deja.

Maia Sandu a devenit, până la urmă, „mărul discordiei” în procesul de votare a noului Guvern. Cel puțin asta declarase liderul comunist, Vladimir Voronin. Cum credeți, din ce cauză Voronin este atât de pornit împotriva dvs.? Ați discutat vreodată cu el?

Faptul că PCRM nu mă agreează e mai degrabă un compliment pentru mine și nu mă surprinde. E dovadă de consecvență ca, după mai multe încercări de a mă destitui din funcție, comuniștii să nu accepte un guvern din care fac parte și eu. Cât privește atitudinea negativă a PCRM față de reformele pe care le-am promovat noi în educație, aceasta este explicabilă. Chiar dacă o parte a societății sprijină politicile educaționale, există și oameni supărați, pentru că reformele sunt, într-adevăr, dificile. Comuniștii au decis să capitalizeze politic pe nemulțumirile unei părți ale societății, chiar dacă realizează că aceste măsuri sunt necesare. Este firesc ca opoziția să critice guvernarea. Dar această critică era mai credibilă dacă viza domenii problematice în care nu a avut loc nicio transformare pozitivă, de exemplu dacă ar critica incapacitatea guvernării precedente de a combate corupția. Deși s-ar putea ca lipsa progresului pe această dimensiune să le convină. Nu am discutat niciodată cu liderul comunist din momentul investirii mele în funcția de ministru al Educației. Însă cred că el înțelege foarte bine obiectivele pe care le urmărim noi în educație; nu e vorba de neînțelegeri care ar putea fi eliminate într-o discuție. Mai degrabă e o ambiție și o încercare de a-și împăca orgoliul. După atâtea tentative, într-o anumită măsură umilitoare pentru ei, de a mă demite, dar și după multiplele compromisuri pe care au trebuit să le facă în ultimele săptămâni, comuniștii așteaptă un mic „sacrificiu” din partea celor care le cer să voteze guvernul.

Credeți că, după cele întâmplate acum în viața politică de la noi, mai are șanse R. Moldova să urmeze Acordul de Asociere cu UE și să fie agreată în calitate de membru al UE?
Îmi este greu să-mi imaginez cum un guvern care nu are sprijin majoritar în parlament va putea realiza angajamentele din Acordul de Asociere, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Chiar cu PL în formula de guvernare, reformele ar fi destul de greu de promovat. Asta pentru că unele măsuri prevăzute în Acord afectează în mod direct interesele unor politicieni și pentru că implementarea unor reforme necesită mult curaj și spirit de sacrificiu. Vreau să cred că încă nu e totul pierdut. O coaliție PLDM, PD și PL încă mai este posibilă.

10 martie este termenul limită în care ar mai putea fi învestit Guvernul. Cum credeți, ce va urma?
Cred că un nou guvern va fi votat foarte curînd, indiferent de ce va fi scris în program și de componența acestuia. Asta pentru că mai multor formațiuni din parlament le este frică de alegeri anticipate.

Dacă va fi modificată componența Guvernului propus, acum câteva zile, de Iurie Leancă, în ce condiții ați rămâne la Educație?
Eu am spus și cu alte ocazii că voi accepta să rămîn în funcție atîta timp cît voi avea sprijin politic pentru reforme. Dacă acesta nu va mai fi asigurat, ar fi ineficient, pe de o parte, și împotriva propriilor mele principii, pe de altă parte, să rămîn la minister. Un alt lucru care contează este sentimentul că faci parte dintr-o echipă, care în întregimea ei, lucrează în beneficiul țării.

Citiţi aici versiunea integrală a interviului cu Maia Sandu .


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. nelly

  Doamna Maia Sandu,Va rugam sa faceti tot posibilul ca sa puteti ramine in functie pentru a continua reformele.Credem in corectitudinea si competenta D-voastra,promitem sa Va sustinem,atit cit putem.

 2. ion-ion

  Doamna Nelly, rugaminta matale e cam stupida si toatal esita din peizaj, fiindca in aceasta tara la moment functiile de ministru sunt impartite de “Vova” Filat in conformitate cu cotizatiile transmise de candidati la posturile respective direct in conturile bancare a lui “Vovica”

 3. ion-ion

  Are dreptate conita Maia Sandu. Marea majoritate a actualilor parlamentari (cam 99,99 la suta) au dat bani grei pentru a fi trecuti pe locuri iligibile la aceste alegeri, si acu ei ravnesc cu mare ravna la treuca puterii, ca sa-si recupereze de pe spinarea acestei tari inzecit acele summe de bani cheltuite in alegeri. Asa ca stati oameni buni linistiti ca vom ave guvern “chiar si unul de profani si de analfabeti ” numai guvern sa fie, caci “porcul de la treuca nu pleaca de buna voe”

 4. Iacob Tofan

  Rezumat la meditațiile publice ( Reactualizat )
  Demnitarii de Stat încă puțin reacționează la adresările prin poșta electronică, haltura nu le permite.
  Haltura este modul fundamental în activitatea de muncă a Demnitarilor de Stat, care a provocat un haos, o
  dezordonare în toate domeniile vieții.
  După starea actuală din Republica Moldova, eu am definit noțiunea de Demnitar de Stat în felul următor – om, care
  uită de toate simțurile OMENEȘTI. Principalul în activitatea lor devine ÎMBOGĂȚIREA. Modul – n-are importanță, chiar scuipînd peste Onoarea și Demnitatea Omului simplu, fără bani, dar și peste Onoarea și Demnitatea întregii societăți.
  Batjocura mai recentă asupra pedagogilor de vîrstă pensionară a fost inițiată de fostul Ministru al Educației D-l Mihail Șleahtițchi, fără a ținea cont de prevederile Constituţiei RM. În continuare HALTURA parlamentarilor a permis, ca această literă, discriminațională și foarte comodă pentru managerii coruptibili, să fie inclusă în Codul Muncii al RM. Ministrul, fiind molipsit de virusul halturei, nu știa ce se întîmplă în sistemul administrat.
  În sistemul administrat, cadrele pedagogice tinere sînt pregătiți la un nivel minim. De exemplu, fizicienii nu erau
  în stare să rezolve pobleme puțin mai complicate de fizică, chiar din programa gimnazială, și din această cauză, “galopau“ și mai “galopează“ peste orele prevăzute pentru rezolvarea problemelor, dar aceasta este o crimă față de elevi. Din această cauză și rezultatele la BAC sînt acele ce sînt. Chiar și manualele de fizică sînt “bucșite“ de haltură, mai ales la rezultatele problemelor. Încă o crimă față de elevi.
  Următorul pas a fost atitudinea iresponsabilă a Președintelui Nicolae Timofte față de pregătirea pentru emisiunea “Moldova în Direct” de la 1 octombrie 2012, care l-a dus la acea minciună bîlbîită. Acea întrebare a fost trimisă la orele 8 și 38 de minute dimineața. Oare n-a ajuns timp de pregătire, ca să nu minți milioane de oameni și să te faci de rîs? Haltura, bat-o vina!!!!!!!
  Mulțumesc faptului, că am ajuns la vîrsta pensionării și mai aveam capacitatea de a mai munci, însă, mă scuzați, dar mi-e greață de activitatea celor care au avut obligația să mă aprecieze sau să mă judece.
  Haltura mîrșavă guvernează Republica Moldova timp de 24 de ani, care a dus la un mare haos, iresponsabilitate, dezorganizare și promovarea incompetenței. Haltura, asta-i dezorganizare și distrugere totală.
  Din cauza HALTUREI murdare și intereselor meschine avem Legea de Pensionare, Legea de Salarizare și alte legi
  strîmbe și discriminatorii.
  Din cauza HALTUREI și incompetenței, cetățenii de rînd sînt trimiși chiar și după 50 de ani de muncă cu un “Șut în
  fund” și o pensie mizerabilă, iar Demnitarii de Stat – cu o pensie admisibilă, și în plus, cu o îndemnizație de sute de mii de lei pentru anii munciți, chiar și după ce au fost prinși cu luare de mită.
  Din cauza HALTUREI insuportabile și CORUPȚIEI, avem în pușcării oameni nevinovați iar criminalii se plimbă în
  libertate.
  Din cauza HALTUREI și CORUPȚIEI Raportul Kroll era secretizat, iar acum, mai nou, nu poate fi folosit ca dovadă a crimelor Demnitarilor de Stat. Domnilor și Doamnelor, Demnitarii de Stat ne consideră DOBITOACE.
  Din cauza HALTUREI mîrșave și CORUPȚIEI, în LT “Mihail Sadoveanu“ din or. Cupcini a fost făcută o verificare a
  legitimității eliberării documentelor de studii gimnaziale de către Direcția de Învățămînt Edineț la gradul superlativ
  al HALTUREI. Practic au fost legitimate cel puțin 18 infracțiuni criminale numai pentru anul de studii 2010-2011. Această verificare a fost făcută la adresarea mea către Ministrul Educației. Mai aștept concluziile DJT Nord a Centrului Național Anticorupție.
  Din cauza HALTUREI mîrșave și CORUPȚIEI, avem cetățeni lipsiți de drepturile Constituționale, iar teritoriul
  Statului împărțit cu Federația Rusă.
  Din cauza HALTUREI avem departamente, care nu rezolvă nimic. Printre ele este și CPDOM, care ponegrește
  și denumirea.
  30.04.2015

 5. Iacob Tofan

  Continuarea meditațiilor publice

  Autosesizarea – acțiune inexistentă în activitatea organelor de Stat ale RM.
  Exemplu: Magistraţii Curţii Constituţionale trebuie să fie străjeri la legile adoptate în Parlament, însă ei așteaptă să fie sesizați după anumit calapod. Magistraţii Curţii Constituţionale nu s-au autosesizat la modificarea neconstituţională şi discriminatorie a Codului Muncii RM, făcută de Parlament în vara anului 2012, la propunerea D-lui Mihai Șleahtițchi. Sesizarea pe acest alineat, după forma cerută, ( la a mea, care nu era după forma cerută, nici o reacție ) a fost înaintată de deputatul Sergiu Sîrbu la 6 septembrie 2012. Aceasta, sesizarea, a fost „clocită” la CC
  aproape nouă luni, și din această „cloceală” a ieşit hotărîrea neconstituțională și irevocabilă din 23 aprilie 2013 (a apărut înainte de 9 luni și deaceea nu-i normală), care apără aceeași minciună. Despre autosesizare, oare mai poate fi vorba?
  Ceva mai recent. Unii parlamentari, și după părerea mea, chiar și din acei ce au inclus-o în lista Miniștrilor, n-au
  încredere în D-na Maia Sandu, care promovează obiectivismul, rezultatul fiind reapariția simțului OMENIEI și CUMSECĂDENIEI la generația viitoare. Consider, că această promovare susținută, cu care am felicitat-o personal, v-a duce la dezrădăcinarea incompetenței absolvenților de toate rangurile.
  Domnilor, oamenii mor din cauza gripei. Ca de obicei, vinovat e cadavrul.. Rușine!!!!
  Cauza: În anii ’90, anii prihvatizărilor masive, au fost distruse și furate întreprinderi întregi de Stat. Demnitarii de Stat nu fac nimic pentru a le pune în funcție, măcar la capacități minime. Lor le este bine, mersi, și așa. Lumea simplă n-are locuri de muncă și n-are salarii. Ce mai agonisesc cumva se cheltuie pentru necesitățile primordiale. Bani nu mai rămîn. Fără bani nu te poți prezenta la medicul, care așteaptă, ( cer scuze și mă închin pînă la Pămînt în fața medicilor ONEȘTI și, la fel și în fața demnitarilor ONEȘTI ), dar nici medicamente nu pot procura fără bani.
  Am muncit o viață, care nici o dată nu poți spune că e lungă. Mi-am amenajat un cabinet de fizică, care a servit drept
  exponat pentru toți directorii de școli din raionul Edineț. Domnilor, am muncit și noaptea, fără să cer adaos la salariu ca judecătorii, pentru a-mi face condiții de muncă la Stat, remunerată după cei mai mici indici.
  Domnilor și Doamnelor, participați la Adunările Naționale și susțineți oamenii deștepți și cu simțul omeniei. Eu nu-mi pot permite să plătesc drumul 200 de lei, fiindcă unica sursă de existență a mea este pensia, obținută conform Legii Discriminatorii de pensionare a RM după 43 de ani de muncă.
  Lămuresc, de ce Discriminatorie? Anumite categorii, cunoașteți care și procentele acordate lor la calcularea pensiei, obțin dreptul la pensie după 25 de ani de muncă. Mulți indivizi din aceste categorii, folosesc experiența acumulată, nu pentru a favoriza societatea, a aplica experiența mai departe în munca, dar în dauna ei. Fiind asigurați cu o pensie bunișoară (comparativ cu a muritorilor de rind, după 40 și ceva de ani de muncă ), formează cartele criminale, deoarece, chiar dacă își pierd locul de muncă, au cu ce trăi mai bine decît mine și alții ca mine.
  Dovadă: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, care, sigur că-s pensionari, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, ș. a. m. d. Frauda legiuitorilor, se multiplică.
  În Republica Moldova avem o mulțime de departamente și alte organizații, care consumă din bugetul Statului, însă nu rezolvă nimic.
  Exemplu: Departamentul de poliție de frontieră Edineț. Am avut necesitatea de o informație foarte simplă. N-am obținut nimic. Deci, eficiența – ZERO.
  M-am adresat cu sesizare pe acest domeniu, și alte domenii, la mult stimata Curte de Conturi a RM, însă la fel eficiența a fost egală cu ZERO. Consider, rezultatele auditelor Curții de Conturi a RM în Parlament și la guvern sînt plasate direct în lada de gunoi.
  Alt departament – CPDOM. Ei probabil, nici n-au înțeles pentru ce a fost format acest departament. Permanent acționează contra cetățenilor, care li se adresează.
  Concluzii: Statul Republica Moldova trebuie să plătească dividende pentru condiții nocive cetățenilor, care riscă să mai trăiască în acest Stat. Din cauza tuturor situațiilor create de incompetența dominantă în RM, care a distrus economia țării, a fugărit jumătate din populația Moldovei peste hotare.
  Domnilor și Doamnelor guvernanți, dacă lipsesc alte metode de percepere, măcar din faptul, că la alegeri căpătați careva voturi, sesizați, că și muritorii de rînd ai Republicii tot sînt oameni, dar nu animale. De fapt, OAMENII cu simțul omeniei și cu animalele se comportă tot omenește.
  Cineva mi-a spus că în aceste meditații lipsesc propunerile de îmbunătățire a situației. Este valabilă unica propunere:
  Domnilor Guvernanți, procedați OMENEȘTE și ve-ți fi considerați OAMENI. Consider, că RĂUL cel MARE îl
  reprezintă listele de partide, după care noi alegem demnitarii de Stat. Dacă măcar peste jumătate din Demnitarii de Stat vor fi pătrunși adînc de simțul OMENIEI și CUMSECĂDENIEI, poate atunci va fi ceva adevăr și ordine în ȚARĂ.
  Cei lipsiți de omenie activează complet sau parțial contra societății moldovenești.
  Omenia, Cumsecădenia, Simțul Omeniei, și ele au fost fugărite din Moldova.

 6. Iacob Tofan

  30.04.2015

  Meditații publice, sau ripostă Demnitarilor de Stat, care au scuipat în toate cele fundamentale și sfinte, la
  fel și în poșta electronică, realizare excepțională pentru secolul 20, iar noi trăim în al 21-lea
  Eu aşi vrea să vorbesc despre o pătură socială foarte umilită, batjocorită şi furată, care cu greu mai supraviețuiește
  în RM, și anume – pensionarii.
  Pensia lor în acest an va fi indexată cu o mare exactitate, și anume, 7,95%! Aceasta înseamnă, că la fiecare leu se vor adăuga mai puțin de 8 bănuți, iar costul unui kW oră de energie electrpcă va crește cu 1 leu. Situație și mai gravă cu gazul.
  Consider, că aceasta e o MARE, MARE BĂTAIE DE JOC de pensionari, mai ales, de pensionarii – muritori de rînd și cei invalizi.
  Pe scurt pățania mea.
  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică, am fost „FELICITAT” printr-un „şut în fund” de la locul de muncă de către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu. „Șutul” s-a petrecut conform punctului (1) litera c) al art. 301 al Codului Muncii al RM, discriminațional și foarte comfortabil pantru managerii coruptibili. Acest „Șut” m-a deprimat pentru tot restul vieții. Rezultatele proceselor judiciare m-au deprimat și mai mult. O viață am avut încredere în Justiție, am studiat legislația individual și am participat la concursuri. Martor mi-e D-l Victor Pușcaș, care mi-a strîns mîna la Televiziunea Moldovenească.
  Avînd încredere în Constituţia RM, ca Lege Fundamentală a Statului, am mers în toate instanțele de judecată fără avocat. Martori mi-s Judecătorii instanțelor, care m-au umilit, demonstrîndu-mi, că în secolul al 21-lea în Moldova, Constituţia este altceva. Ce-i aceea altceva las pe seama lor să spună.
  Actuala Justiție este sluga politicienilor și, prin urmare, umilește a cîta oară poporul simplu obijduit prin legile strîmbe, alcătuite tot de juriști. Domnilor Juriști, sesizați, că și poporul simplu contribuie la formarea salariilor D-voastră. Poate mai puțin, dar și aici e tot vina Legiuitorilor, care admit pentru unii salarii de sute de mii de lei iar alții nu ajung nici la zece mii, iar pensia abea dacă trece de o mie.
  Aliaţii guvernanților și altor incompetenți, Magistraţii Curţii Constituţionale (Hotărîrea CC din 23 aprilie 2013 ), Judecătoriilor locale, de Apel regionale şi republicane au scuipat în prevederile Legii Fundamentale a Statului, Constituţia RM, apărînd minciuna spusă bîlbîit (e greu de spus minciuni în direct ) de Preşedintele Nicolae Timofte în faţa milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct”. Magistrații sînt foarte solidari. Chiar şi reprezentantul Moldovei la CEDO, Radu Panţîru, care este feciorul
  magistratului Tudor Panțîru, a fost fidel și a apărat aceeaşi minciună, considerînd cu o incompatibilitate crasă, cererea mea la CEDO inadmisibilă. Meditînd, mi-am dat seama, că și aici încrederea mea în Legea Fundamentală a Statului mi-a jucat festa. Din cauza lipsei avocatului D-l Radu Panțăru și-a permis această incompatibilitate crasă. Probabil, D-l Radu Panţîru va primi de la Preşedintele Nicolae Timofte o medalie„ Pentru luptă înverșunată contra condamnării Moldovei la CEDO”. Cred, că mai are medalii. Un alt medaliat proaspăt, la 08.04.2015 a mai fost „decorat” și cu niște cătușe personale de către CNA.
  Eduard Baghirov, Gheorghe Papuc, Ion Perju și altele – reprezintă crime grave ( se înțelege, că partea LEULUI a fost acaparată) ale Justiției moldovenești în secolul al 21-lea.

  Continuarea urmează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *