Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Costurile Congresului Mondial al Familiei,…

Costurile Congresului Mondial al Familiei, anunțate de „președintele tuturor”

Igor Dodon anunță că a prezidat astăzi, 18 iulie 2018, o ședință de lucru cu privire la modul în care decurg acțiunile de organizare a Congresului Mondial al Familiei, care va avea loc la Chișinău în perioada 13-16 septembrie, sub egida sa. Astfel, potrivit paginii oficiale a evenimentului, pe lângă înregistrarea de bază, pachetele de participare pornesc de la 180 de la dolari și ajung la 420 de dolari. Acestea includ transferul de la aeroport și tururi la Cricova și Orheiul Vechi. 

Potrivit Președinției, la eveniment și-ar fi confirmat prezența reprezentanți din 42 de state, inclusiv din Franța, Italia, Marea Britanie, Canada, SUA, Rusia, Elveția, Namibia, Nigeria, Kenia, Belarus, Spania, Țările de Jos, Portugalia, Georgia, Slovacia, Filipine, Costa Rica, Uzbekistan, Gambia, România, Ghana, Ecuador, Tanzania. Totodată, potrivit aceleiași surse, la eveniment este preconizată participarea a circa 2000 de persoane, printre care experți și formatori de opinie din peste 50 de state, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, și un înalt reprezentant al Vaticanului.

Programul Congresului include pe lângă sesiunile plenare la Radisson Blu Leogrand Hotel, o sesiune festivă a Congresului cu participarea președintelui lui Igor Dodon și a patriarhului Kiril I al Rusiei la Palatul Republicii, precum și o recepție festivă a lui Dodon în cinstea oaspeților Congresului la Castel MIMI. Acesta va culmina, după cum spun organizatorii, cu un eveniment dedicat familiei și valorilor familiale în parcul Catedralei Mitropolitane.

Pe pagina oficială a evenimentului se spune că „potrivit tradiției, cele mai importante scopuri ale căsătoriei sunt: nașterea și educarea copiilor, ajutorul reciproc, completarea reciprocă, fundamentată pe înțelegere, respect și interzicerea negării viziunilor bisericești asupra conceptului de familie. Congresul mondial al familiilor 2018 propune discuții ce au teme vitale a reprezentanților diverselor comunități: oameni de știință, cercetători, lideri politici, reprezentanți ai bisericii”.

Deși Fundația Galinei Dodon, „Din suflet” se numără printre sponsorii Congresului, aceasta menționează în același context că și acceptă donații „pentru nevoile legate de desfășurarea Congresului Mondial al Familiilor din 2018 în R. Moldova și în sprijinul promovării valorilor familiale”. Anterior, Fundația s-a lăudat cu ajutoare oferite instituțiilor de învățământ, deși Ministerul Educației spunea că la niciuna dintre entități nu au ajuns bani de la fundație.  Niciun raport financiar al acesteia nu este de găsit.

Anterior, Congresul Mondial al Familiilor şi-a ţinut lucrările la Tbilisi, în 2016, iar în anul 2017 – la Budapesta.

Conform splcenter.org, Igor Dodon s-a întâlnit anterior cu oligarhul rus Konstantin Malofeev în Grecia și i-a cerut să finanțeze evenimentul, Malofeev fiind un conservator ce are legături strânse cu Kremlinul și care finanțează inițiativele ortodoxe creștine și prietenoase Rusiei în fostele țări sovietice și în Vest.

Potrivit UNDP, R. Moldova se clasează pe poziția 107 din 188 de țări și teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU). Indicele multidimensional al sărăciei pentru R. Moldova este de 0,004. Cele mai recente date făcute publice în 2012  indică faptul că 44.000 de persoane (sau 1,2% din total populației) sunt săraci, în timp ce 90.000 (sau 2,5% din total populației) trăiesc foarte aproape de limita sărăciei.

ZdG va reveni cu detalii pe marginea acestui subiect