Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Corneliu Gurin și-a dat demisia

Corneliu Gurin și-a dat demisia

Corneliu Gurin, procurorul general al R. Moldova, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de către acesta la tribuna centrală a Parlamentului.

„Vreau să vă mulțumesc că ați votat ieri (25 februarie, n.r.) Legea Procuraturii. Am decis să vin în fața Parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Demisionez din data de 1 martie. Următorul procuror va fi ales prin concurs. Sper să faceți lucruri bune pentru țara noastră”, a declarat Corneliu Gurin.

Amintim că la 18 aprilie 2013, Corneliu Gurin este numit prin hotărâre de Parlament în funcția de Procuror General al R. Moldova, pentru un mandat constituțional de 5 ani. Pentru candidatura acestuia şi-au dat votul de încredere a 51 de deputaţi. Însă, la 3 mai 2013 acesta este demis. Curtea Constituțională a decis că demisia lui Gurin nu este una constituțională și el a fost restabilit în funcție pe data de 20 mai 2013.

Funcția de Procuror General a devenit vacantă după ce Valeriu Zubco a fost demis de către Parlament. Corneliu Gurin a activat în calitate de jurist și a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentului, în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, Corneliu Gurin a fost director general al Aparatului Parlamentului R. Moldova, consilier al preşedintelui Parlamentului în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept.

În perioada 2005-2012, a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT, dar şi în alte proiecte internaţionale. În noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit formaţiunea, înainte de a fi desemnat preşedintele Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.