Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Consulul R. Moldova, judecat penal,…

Consulul R. Moldova, judecat penal, rechemat din funcție. Ultimele detalii din dosar

Veaceslav Filip, consulul general al R. Moldova la Istanbul

Veaceslav Filip, consulul general al R. Moldova în Turcia, implicat într-un dosar penal, a fost rechemat din funcție. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul ședinței Guvernului de vineri, 13 aprilie 2018. Decizia Guvernului a fost luată deși dosarul pe numele consulului încă nu are o finalitate, fiind examinat la Judecătoria Chișinău.

Veaceslav Filip a fost reţinut la 17 noiembrie curent pe Aeroportul Internaţional Chișinău, fiind învinuit de corupţie. În timp ce șefia SIS și PG a ieșit în faţa presei cu declarații șocante, precum că echipa consulară de la Istanbul „favorizează unele elemente cu tentă teroristă”, că este vorba despre un „caz de rezonanţă privind securitatea naţională”, deoarece documentele se eliberau fără respectarea unor norme „elementare de securitate” și a „regulilor internaţionale”, în Ordonanța de punere sub învinuire, lui Veaceslav Filip nu i se încriminează nimic altceva decât faptul că a acceptat de la doi investigatori sub acoperire, trimiși de SIS, bani și cadouri în schimbul urgentării unor acte, mai exact, 300 USD, o sticlă de cognac (40 USD) și un set de veselă (60 USD).

Mihai Balan, șeful SIS și Eduard Harunjen, procurorul general al RM

„Cum să eliberezi act de călătorie fără să vezi persoana, fără să verifici alte documente? E un pericol extrem de mare. Cu acest document poţi intra nu doar în R. Moldova, dar și în ţările UE. Perfectarea invitaţiilor, perfectarea vizelor trebuie efectuate cu respectarea legislaţiei. Se verifică prin intermediul Biroului Migraţie și Azil, prin intermediul Direcţiei Generale Consulare a MAEIE, prin intermediul SIS, astfel încât mâine-poimâine să nu ne trezim cu persoane care pot destabiliza situaţia din R. Moldova”, se arăta revoltat Mihai Balan, director SIS.

După declarațiile PG și SIS, ministrul de Externe, Andrei Galbur, le-a sugerat, indirect, celor doi, să evite „declaraţiile publice răsunătoare”, dacă se vehiculează doar riscuri potenţiale, și nu există legătura confirmată între cetăţenii străini și grupările teroriste. Acesta a infirmat comentariile șefului SIS precum că în baza actelor obţinute la Consulat cetăţenii arabi ar fi putut accede în UE.

La 17 octombrie 2017, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în judecată cauza penală de învinuire a Consulului general al R. Moldova la Instanbul sub acuzaţia de corupere pasivă. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în R. Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active.

Procurorii îl acuză pe Veaceslav Filip că între 2012 – 2016 ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak, că a încălcat flagrant legislația atunci când a eliberat acte de intrare şi şedere pe teritoriul R. Moldova pentru cetăţeni de origine arabă și că a încălcat normele privind politica de luptă cu terorismul internaţional.

Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, dosarul lui Filip nu are o finalitate. Pe dosar au avut loc trei ședințe, ultima în februarie 2018. Atunci, instanța, în persoana judecătorului Sergiu Lazari, a dispus „reieșind din faptul că cererea avocatului este adresată CSJ, instanța în regim de urgență va expedia cauza către CSJ ca cererea menționată să fie examinată”. De atunci, nu există informații despre dosar.

Veaceslav Filip activează din 1993 în diplomație, după cum arată CV-ul de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Din 1993 până în 1996 este Consul la Ambasada RM în SUA; apoi Şef al Direcţiei Protocol diplomatic de stat;din 1997 până în 1998 –  Şef al Sectiei vize, informative și pașapoarte, Direcția consulară; iar din 1998 până în 2001 este Consul la Ambasada RM în Italia. Ulterior, până în 2004, activează ca Şef adjunct al Biroului Național pentru Pactul de Stabilitate; apoi, timp de un an, este Şef adjunct al Direcției relații economice internaționale. Din 2007 până în 2010 este, pe rând,  Şef al Oficiului consular “Aerogara”; Consilier la Ambasada R. Moldova în România și Şef al Departamentului afaceri consulare. Acesta a deținut funcția de consul al R. Moldova la Istanbul, Turcia, din 2012.