Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consolidarea sistemului naţional de azil

Consolidarea sistemului naţional de azil

Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu Traian Ţurcanu, şeful Biroului Național ICNUR Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate realizările obţinute pentru consolidarea sistemului naţional de azil, precum şi evenimentele organizate în colaborare cu Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne.

În acest context, şeful Biroului Național ICNUR a menţionat poziţionarea Republicii Moldova la nivel de lider în domeniul apatridiei, în special, pe segmentul de activitate a Ministerului de Interne, fapt care îi permite să ofere altor state bunele practici şi aspectele unei experienţe pozitive.

De asemenea, Părţile au abordat subiecte ce ţin de adoptarea Legii privind azilul, necesitatea adoptării modelelor de acte de călătorie pentru refugiaţi, planificarea actualizării Memorandumului de cooperare, necesitatea echipării Centrului de cazare pentru solicitanţii de azil, prin îmbunătăţirea infrastructurii centrului, dar şi alte priorităţi de cooperare pentru viitor.

Totodată, a fost accentuată importanţa examinării capacităţilor şi unor posibile riscuri în cazul creşterii numărului solicitanţilor de azil şi iniţierii în acest sens a unui Plan de contingenţă.

La finele întrevederii, Părţile au accentuat bunele relaţii de colaborare a ICNUR cu Biroul Migraţie şi Azil al MAI, implicit Direcţia refugiaţi, precum şi Departamentul Poliţiei de Frontieră, exprimând deschiderea spre continuarea dialogului în scopul îmbunătăţirii domeniului azilului în RM.