Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consiliul Europei: „Corupția nu poate…

Consiliul Europei: „Corupția nu poate fi tolerată”

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a cerut guvernelor, parlamentelor și organelor de conducere judiciară europene să-și intensifice eforturile pentru a crea mecanisme eficiente de prevenire a corupției.

În raportul său anual, GRECO face o trecere în revistă a acțiuniilor întreprinse pe parcursul anului 2016, de către cele 49 de state membre (printre care și R. Moldova) în lupta împotriva corupției. Autorii studiului susțin că țările membre preferă să lupte împotriva corupției, dar nu să o prevină.

Secretarul General Thorbjorn Jagland a declarat: „Corupția este cauza esențială de nemulțumire și de pierdere a încrederii în politică și instituțiile democratice. Este esențial ca țările să aibă nu doar o legislație și resurse pentru investigarea și pedepsirea actelor de corupție, dar și să facă tot posibilul ca să le prevină. Corupția nu poate fi tolerată”.

În raportul prezentat, GRECO se arată îngrijorat de faptul că statele membre încetinesc punerea în aplicare a recomandărilor făcute privind transparența finanțării partidelor politice și prevenirea corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii.

„Liderii politici ar trebui să aibă voință politică și să facă tot posibilul ca să combată corupția și să creeze cultura integrității”, a remarcat Marin Mrcela, președintele Grupului.

Obiectivul Grupului de State împotriva Corupţiei (numit în continuare GRECO) este de a îmbunătăţi capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin urmărirea, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare reciprocă şi presiune a semenilor, conformarea cu deciziile în acest domeniu.