Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consilierul lui Dodon propus pentru…

Consilierul lui Dodon propus pentru funcția de ambasador al R. Moldova în F. Rusă, pe placul lui Rogozin

Decizia autorităților de la Chișinău de a-l înainta pe deputatul socialist și consilierul lui Igor Dodon în domeniul politicii externe, Andrei Neguța drept candidat la funcția de ambasador al R. Moldova în F. Rusă, se pare, este privită pozitiv de către vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Acesta a publicat pe pagina sa de Twitter un comentariu în care scrie că îl cunoaște personal pe Andrei Neguța din perioada când au activat împreună în calitate de conducători ai delegațiilor parlamentare naționale în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și îl califică drept „un om și un partener serios”.

Dumitru Braghiș, ambasadorul R. Moldova la Moscova, a fost rechemat din funcție, după ce la 1 martie curent în cadrul ședinței Guvernului a fost luată decizia respectivă, fără a fi explicată.  Ulterior, la această funcție a fost propusă candidatura deputatului socialist, Andrei Neguța. 

Contactat de ZdG pentru a preciza de ce s-a decis numirea lui Andrei Neguța, care este deputat PSRM,  în funcția de ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, purtătorul de cuvânt al Președințeiei, Ion Ceban, a declarat: „Dl Neguță a fost numit după discuțiile cu premierul”.

La Serviciul de presă al Ministerului de Externe ni s-a spus același lucru: „propunerea a fost făcută de către prim-ministru, în consultare cu Ministerul de Externe”, adăugând că se va reveni în câteva minute, cu detalii, lucru care nu s-a întâmplat.

Andrei Neguța este deputat PSRM în Parlamentul R. Moldova din noiembrie 2014. Din decembrie 2016, acesta ocupă și funcția de consilier al președintelui Igor Dodon în domeniul politicii externe. Neguța a fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă din 29 mai 2009 până la 25 aprilie 2012, când a fost rechemat din funcție de către Guvernul Filat, după ce diplomatul ar fi făcut niște declarații controversate. Într-un interviu, Neguța declara că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol R. Moldova şi întreaga regiune. Andrei Neguța a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova până în septembrie 2014. Deja la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 5-a din lista PSRM.

Foto: wikipedia.org