Consiliera lui Filip, despre cenzura de pe pagina de facebook a premierului

Consiliera premierului, Stela Nistor, susține că mesajele critice de pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip au fost șterse doar pe parcursul zilei de ieri și că nu a mai existat un astfel de precedent, asta deși mai multe persoane au semnalat că au fost cenzurate pe pagina premierului. Totodată, consiliera lui Pavel Filip susține că nu se acceptă categoric ca mesajele incomode sau critice să fie șterse, iar acest lucru nu se va mai repeta.

Reporter: – Cine se ocupă de trierea comentariilor care sunt lăsate de utilizatori pe pagina premierului?
Stela Nistor, consiliera premierului: – Vreau să vă zic că pagina premierului este administrată de angajații Direcției comunicare și protocol. Nu acceptăm categoric să fie șterse mesajele critice. E firesc să avem și asemenea mesaje, pentru că e un lucru firesc. S-a produs ieri o greșeală și ne vom asigura ca asemenea situații să nu aibă loc pe viitor.
R: – Această greșeală nu s-a produs doar ieri …
S.N: – Am examinat atent ceea ce ați scris dvs pe Ziarul de Gardă și vă asigur că asemenea situații nu vor avea loc pe viitor. Ne rezervăm dreptul să ștergem mesajele care conțin injurii și cuvinte necenzurate. Comentariile critice noi le lăsăm.
R: – Dar care a fost totuși motivul pentru care comentariile au fost șterse până acum?
S.N: – Nu cred că au fost șterse până în prezent. Situația a fost doar ieri.
R: – În știrea pe care am scris-o am atașat și un caz care a fost săptămâna trecută.
S.N: – Eu v-am oferit răspunsul pe care l-ați dorit. Plec într-o ședință. Sunt ocupată.

Consiliera premierului nu a putut să ne explice care este motivul pentru care persoanele care lăsa mesaje critice pe pagina premierului sunt blocate. Totodată, aceasta a negat că comentariile ar fi fost șterse și anterior, asta deși ZdG a publicat imagini în care un reporter a fost blocat pe pagina premierului încă săptămâna trecută, iar acest lucru s-a întâmplat și cu alți utilizatori.

Dacă ieri pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip erau doar vreo 10 comentarii pozitive la adresa premierului și a guvernării, în această dimineață, la aceeași postare erau peste 100 de comentarii atât pozitive, cât și critice la adresa guvernării. De remarcat că celelalte postări ale premierului au în medie 10-50 de comentarii.

Ziarul de Gardă a scris că mai multe persoane care publicau comentarii critice pe pagina de facebook a premierului erau blocate, iar comentariile acestora erau șterse de către administratorii paginii. Am făcut un experiment și un reporter ZdG a publicat pe pagina lui PAvel Filip un comentariu în care îl întreabă de ce nu vorbește public despre lista de reforme înmânată de comisarul european Johannes Hahn, listă ce trebuie implementată urgent de Guvernul de la Chișinău. La scurt timp, comentariul a fost șters de pe pagina premierului, iar reporterul care a scris comentariul a fost blocat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *