Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Concluziile unei misiuni de observare…

Concluziile unei misiuni de observare despre desfășurarea alegerilor locale din R. Moldova

Foto: cancelaria.gov.md

La invitația autorităților R. Moldova, Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei (CALRE) a delegat 11 echipe formate din 24 de observatori pentru a monitoriza desfășurarea alegerile locale generale din R. Moldova. Astfel, pentru observatorilor, votarea s-a desfășurat într-o „manieră organizată, iar numărarea voturilor a avut loc în mod profesional”.

Vladimir Prebilic (Slovenia), șeful delegației Congresului, a apreciat recentele modificări la cadrul legal electoral, în special în ceea ce ține de finanțare și interzicerea agitației electorale în ziua alegerilor.

Cu toate acestea, șeful delegației Congresului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cerințele de înregistrare pentru candidații independenți, care sunt „excesiv de greoaie” în comparație cu situația candidaților din partidele politice.

„Suntem preocupați și de situația femeilor în politica locală și de faptul că cerința legală a unei cote de 40% pentru listele de candidați este de facto subminată în multe cazuri. Creșterea numărului de femei în politică, la nivel local, ar trebui să fie atât un angajament, cât și o obligație”, a declarat Vladimir Prebilic, amintind că femeile erau prezente în număr mare la secțiile de votare.

Șeful delegației a subliniat, de asemenea, unele deficiențe legislative pe care autoritățile ar trebui să le abordeze în viitorul apropiat, precum și inconsecvențele procedurale observate în unele locuri, în special în ceea ce privește de utilizarea camerelor video, respectarea secretului votului și sigilarea urnelor de vot.

Misiunea CALRE s-a aflat în vizită în R. Moldova în perioada 17-21 octombrie, cu scopul observării alegerilor locale din 20 octombrie 2019. CALRE are sarcina de a contribui la consolidarea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Foto: cancelaria.gov.md