Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Concluziile Departamentului de Stat al…

Concluziile Departamentului de Stat al SUA după alegerile parlamentare din R. Moldova

medium.com

SUA împărtășește preocupările observatorilor OSCE în privința scrutinului de pe 24 februarie, inclusiv acuzațiile de mituire a alegătorilor și de utilizare necorespunzătoare a resurselor administrative și solicită autorităților din R. Moldova să investigheze aceste cazuri.

Într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA, se arată că autoritățile ar trebui, de asemenea, să acorde o atenție deosebită OSCE, Comisiei de la Veneția și altor recomandări internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv în privința clarificării unor elemente din codul electoral.

Totodată, SUA  îndeamnă liderii Republicii Moldova să formeze cât mai rapid un nou guvern.

„Statele Unite ale Americii felicită poporul din R. Moldova, Comisia Electorală Centrală și câștigătorii alegerilor parlamentare din 24 februarie. Salutăm evaluarea de către Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) că alegerile parlamentare din Moldova au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale.

Cu toate acestea, împărtășim preocupările OSCE, inclusiv acuzațiile de mituire a alegătorilor și de utilizare necorespunzătoare a resurselor administrative și solicităm autorităților R. Moldova să investigheze aceste afirmații. Autoritățile ar trebui, de asemenea, să acorde o atenție deosebită OSCE, Comisiei de la Veneția și altor recomandări internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv clarificarea elementelor din codul electoral.

Statele Unite îndeamnă liderii Republicii Moldova să formeze rapid un nou guvern care să respecte voința alegătorilor moldoveni și să servească poporul moldovenesc prin combaterea corupției, promovarea reformelor judiciare și asigurarea progresului R. Moldova în ceea ce privește traiectoria sa democratică. Viitorul Moldovei aparține poporului său”.

Conform concluziilor preliminare ale misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special „afirmații de presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”. Misiunea a remarcat, de asemenea, faptul că „controlul și proprietatea asupra surselor mass-media de către actorii politici a limitat pluralitatea punctelor de vedere prezentate alegătorilor”.

Foto: medium.com