Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Comandantul suprem” se arată revoltat…

„Comandantul suprem” se arată revoltat de decizia Guvernului

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că va interzice participarea militarilor moldoveni la exrcițiile militare din afara țării.

„Comandantul suprem al forțelor armate (Igor Dodon, n.r.) nu va permite ca militarii să participe la exerciții militare. În ultimele zile s-a creat o situație fără precedent: Guvernul a încercat să interpreteze greșit prevederile Legislației. În premieră, în R. Moldova, Guvernul dă indicații forțelor armate contrar voinței comandantului suprem. Vă place sau nu vă place, mă refer în primul rând la cei de la Guvern, dar eu sunt președintele ales de întreg popor al R. Moldova și am atribuții constituționale foarte clare. Mesajul meu a fost unul foarte clar: atât timp cât nu este conducere la Ministerul Apărării, nu va pleca niciun ostaș la exerciții militare. Noi suntem o țară neutră… În calitate de comandant suprem al forțelor armate, am semnat un Ordin prin care interzic participarea militarilor Forțelor Armate ale R. Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate desfășurate peste hotarele țării, fără acordul prealabil, în acest sens, al comandantului suprem al forțelor armate.
Despre intenția sau necesitatea părăsirii teritoriului R. Moldova, conducerea componentelor Forțelor Armate va înștiința în prealabil, în formă scrisă, comandantul suprem al forțelor armate.
Lunar, dar nu mai tîrziu de data de 15 a lunii precedente, membrii Comandamentului Suprem al Forțelor Armate, vor prezenta în scris spre coordonare comandantului suprem planul de activități ale Forțelor Armate cu referire la colaborarea militară internațională, indiferent de tipul acesteia.
Ordinul se va aduce la cunoștință imediat întregului efectiv al Forțelor Armate și este obligatoriu spre executare. De asemenea, solicit în mod categoric demiterea din funcție a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, care îndeplinește la moment și funcția de ministru, pentru încălcarea ordinului comandantului suprem al forțelor armate. Totodată, dispun inițierea unei anchete de serviciu în cadrul Forțelor Armate, cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem și aplicarea față de aceștia a sancțiunii de retrogradare în grade militare și retrogradare în funcții. Totodată, avînd în vedere că unii conducători din cadrul Ministerului Apărării au procedat în mod samavolnic și contrar deciziei comandantului suprem al forțelor armate, calific acest fapt ca o abatere disciplinară gravă și de încălcare a jurămîntului militar depus”, a declarat Igor Dodon.

La 5 septembrie, Igor Dodon a declarat că va interzice participarea a 57 de militari moldoveni la exercițiile militare din Ucraina.  Cu toate acestea, la 6 septembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre privind participarea militarilor. 

În debutul ședinței din 6 septembrie a ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip s-a arătat revoltat de decizia lui Igor Dodon din 5 septembrie de a interzice  militarilor Armatei Naționale să participe la un stagiu de pregătire „Rapid Trident” în Ucraina. Pavel Filip a calificat gestul președintelui țării drept „o situație îngrijorătoare”, deoarece  este pentru a cincea oară când Igor Ddoon interzice participarea militarilor moldoveni la instruiri peste hotare.

„Vreau să menționez că în mare parte bugetul pentru aplicații militare sunt oferite de partenerii noștri, circa 80% din bani. Astfel, neparticiparea țării noastre la aceste aplicații militare ar constitui 5 milioane lei. Nu sunt argumente și temeiuri plauzibile, pentru că nimeni nu dorește să aibă o armată neinstruită, slabă, fără capacități, doar dacă nu se urmărește aceste scopuri”, a argumentat premierul și a propus introducerea subiectului pe ordinea de zi a ședinței, pentru ca ulterior să fie aprobată participarea la stagiu.

La mai puțin de două ore, Igor Dodon a suspendat decizia Cabinetului de ministri, iar argumentele le-a expus pe o rețea de socializare.

„Astfel constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.

Forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de pînă acum, grație guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 pînă în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vîndut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

De situația Armatei Naționale a R. Moldova, s-a arătat îngrijorat Anatol Șalaru, fost ministrul al Apărării.

„Neglijată și umilită, Armata Națională a devenit ținta unor politici de distrugere gestionate din afara țării și puse în aplicare de Igor Dodon. Izolată, cu relațiile de colaborare externă blocate de către Dodon, cu un buget minuscul, Armata Națională a R. Moldova a intrat într-un proces de degradare major. Zeci de ofițeri, subofițeri și militari angajați prin contract demisionează lunar din armată demoralizați fiind de lipsa de perspectivă și greutățile financiare. Într-un context internațional și regional inflamat, cu riscuri militare ridicate, acțiunile lui Igor Dodon și indiferența guvernului generează R. Moldova vulnerabilități ce pot fi fatale. Intențiile Rusiei de a slăbi și compromite principalul obstacol în fața șantajului militar ruso-transnistrean par a fi parte a unui nou scenariu ce poate căpăta valențe militare”, este de părere Șalaru.

Potrivit Ministerului Apărării, circa 554 mln de lei este bugetul oferit instituției pentru anul 2017. Deşi cifra este cu aproximativ 5 milioane de lei mai mare decât bugetul instituţiei pentru anul 2016, ea reprezintă doar 0,40% din Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova, fiind mai mică faţă de 2015 (0,41%) şi 2016 (0,42%). În ultimii trei ani a scăzut şi numărul exerciţiilor militare, dar şi al militarilor care au participat la ele în ţară sau peste hotarele ei. Dacă în 2015, nu mai puţin de 1504 militari ai Armatei Naţionale participau la 18 exerciţii militare, în 2016, în operaţiuni similare au fost angrenaţi 1268 de militari. Pentru 2017, MA anunţă că la 16 exerciţii militare vor participa 1151 de militari ai Armatei Naţionale.

Asta în timp ce, autoritățile regiunii transnistrene investesc sume mari pentru echiparea și modernizarea armatei din regiune. Astfel, în anul 2015, regiunea transnitreană a cheltuit circa 18 mln de euro, pe lângă ajutorul financiar oferit de Federația Rusă, pentru echiparea și dotarea armatei din regiune.