Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „CNAS nu are misiunea de…

„CNAS nu are misiunea de a colecta, procesa și disemina statistici oficiale obiective, credibile și în timp util”. Răspunsul lui Buliga la solicitarea unui deputat ACUM

Foto: gagauznews.md

În răspunsul la o solicitare de informații a deputatului ACUM, Liviu Vovc, privind numărul de pensionari și pensiile lor, directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Valentina Buliga a punctat că instituția pe care o conduce „NU are misiunea de a colecta, procesa și disemina statistici oficiale obiective, credibile și în timp util”. Asta deși entitatea pe care o conduce are un departament de Statistică.

„Pe data de 10 aprilie 2019, în calitate de deputat am adresat CNAS o scrisoare prin care solicitam informații despre numărul de pensionari si pensiile lor. Răspunsul care a parvenit pe 2 mai a fost o bătaie de joc. Nu știu dacă e din cauza incompetenței șefei sau pentru că regimul se nu vrea să divulge starea dezastruoasă din sistemul social. Pomana lor electorală cu 600 lei e praf în ochi pe lângă pensiile cu care sunt nevoiți bătrânii să supravietuiască în fiecare lună”, a menționat Vovc.

În răspunsul primit de la CNAS și semnat de Valentina Buliga se spune că instituția are „misiunea de a asigura funcționarea unui serviciu durabil de asigurări sociale (…) și nu de a coleta, procesa și disemina statistici oficiale obiective, credibile și în timp util, necesare pentru fundamentarea politicilor și luarea deciziilor, pentru cercertare, prognozare și informare generală a societății”.

Azi, 7 mai, deputatul Liviu Vovc a transmis la CNAS o petiție repetată, prin care a solicitat informații generale cu privire la situația sistemului social.

„În petiție, am informat-o doamna director că în cadrul entității pe care o reprezintă există Secția Statistică și Cheltuieli de Organizare, iar una din funcţiile principale ale Secţiei este „efectuarea monitorizării şi totalizării datelor statistice privind contingentul beneficiarilor, mărimea şi sumele drepturilor sociale gestionate prin sistemul public de asigurări sociale”, a mai spus Vovc.

Amintim că Valentina Buliga a fost numită la sfârșitul lunii decembrie 2018 în funcția de președintă a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), după ce predecesoarea sa, Laura Grecu, și-a depus demisia.