Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine sunt candidații care visează…

Cine sunt candidații care visează să dirijeze capitala

17 persoane și-au depus candidatura pentru funcția de primar al mun. Chișinău. Toate candidează din partea unor partide, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai „vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.

Astfel, actualul primar, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), conduce capitala din anul 2007, când a câștigat alegerile în fața comunistului Veaceslav Iordan, iar în 2011 a obținut al doilea mandat, ajungând în turul doi față în față cu reprezentantul socialiștilor, Igor Dodon. Acum, Chirtoacă candidează pentru al treilea mandat. Un raport al Centrului Analitic Independent Expert Grup, întitulat „Transperența în municipiul Chișinău” și publicat la 3 iunie 2014, a arătat că în anii 2010 – 2014 Chișinăul ar fi pierdut sute de milioane de lei din cauza gestionării proaste a patrimoniului public, inclusiv prin privatizare defectuoasă, prin fraudarea licitaţiilor sau subestimarea valorii bunurilor și altele.

Un alt candidat la funcția de primar de Chișinău este Zinaida Greceanâi, care mai mulți ani a făcut parte din echipa comuniștilor, condusă de Vladimir Voronin, iar din 2009, când PCRM a trecut în opoziție, a fost deputat comunist. Însă, în 2012, împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc, a părăsit Partidul Comuniștilor, și a aderat la PSRM. Înainte de alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat, care a întocmit o listă a candidaților cu probleme de integritate, nota că în calitate de ministru al Finanţelor, Zinaida Greceanâi ar fi atras condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Companiei „Oferta Plus”, în urma căreia statul a fost obligat să plătească despăgubiri și datorii restante către companie în mărime de 2,5 milioane de euro.

Candidatul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, este cel mai bogat candidat la funcția de primar al Chișinăului. El este președintele Holdingului „DAAC Hermes”, specializat în importul de autoturisme, care are un capital statutar de peste 22 de milioane de lei. Holdingul condus de Vasili Chirtoca a ajuns în atenția presei în anul 2003, când la putere în R. Moldova era Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, Holdingul „DAAC Hermes” a oferit Guvernului 42 de autoturisme Skoda Superb, care au fost distribuite președinților de raioane.

Candidatul Partidului Liberal Democrat, Serafim Urechean a mai fost primar de Chișinău din 1994 şi până în anul 2007. La 16 ianuarie 2014 Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele lui Serafim Urechean, în urma unei sesizări depuse de Centrul Național Anticorupție, bănuindu-l că nu și-a declarat toate averile pentru anul 2012: câteva conturi bancare, arendarea a două maşini de lux şi calitatea de fondator al unei bănci comerciale. În iunie 2014 CNI a pus pe ordinea de zi rezultatul controlului, dar a amânat examinarea, pentru că ar fi avut nevoie de acte suplimentare de la bănci, pe care încă nu le obținuse.

Alte persoane care candidează la funcția de primar al Chișinăului sunt: Ilian Cașu de la Partidul Nostru, Oazu Nantoi de la PPEM, Timotei Țurcanu de la PNL, Mihail Cârlig, PPRM, Valeriu Klimenko, Ravnopravie, Grigore Petrenco, Partidul Casa Noastră Moldova, Eliza Moscaliuc, Partidul Renaștere, Marcel Darie, Partidul Legii și Dreptății, Anatolie Prohnițchi, Partidul Ecologist, Tatiana Tomacu, Partidul „Patrioții Moldovei”, Oleg Brega, Partidul „Democrația Acasă”, Monica Babuc, Partidul Democrat, și Igor Căldare, Blocul Electoral „Lista Poporului”.

Sursa: Moldova Curată